Studeren_Header_10

Over de ijkingstoets

Een ijkingstoets is een hulpmiddel bij de overgang van het secundair naar het academisch onderwijs en kan dienen als instrument in het studiekeuzeproces. De VUB werkt samen met de andere Vlaamse universiteiten aan de organisatie van deze instellingsneutrale ijkingstoetsen.

Welke opleidingen?

Verplichte deelname

Het is verplicht om deel te nemen aan één van de ijkingstoetsen als je je wil inschrijven voor de volgende bacheloropleidingen:

Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je sowieso met de opleiding kan starten, ongeacht je resultaat. Deelnemen aan één van de ijkingstoetsen is voldoende. Indien je niet slaagt voor de ijkingstoets, zal je wel een verplichte remediëring moeten volgen.

Niet verplicht, wel aangeraden

Voor volgende bacheloropleidingen is deelname niet verplicht, maar wordt het wel sterk aangeraden:

Waar en wanneer?

Alle praktische informatie over de ijkingstoets, zoals de data en de inschrijvingsdeadline vind je op www.ijkingstoets.be. Belangrijk! Om deel te nemen aan de ijkingstoets moet je je vooraf inschrijven. 

Meer informatie

VUB voorbereidingssessies

Neem een kijkje op ijkingstoets.be en raadpleeg de vragen van de vorige edities. Kan je wat hulp gebruiken en volg je graag een paar voorbereidingssessies? Schrijf je dan in voor de voorbereidingssessies voor de ijkingstoetsen aan de VUB.

Voorbereidingssessies ijkingstoetsen

Wat na de ijkingstoets?

Na de ijkingstoets ontvang je je resultaten via e-mail. Heb je naar aanleiding van je resultaten vragen over je studiekeuze? Vanaf juni kan je je inschrijven voor een individueel gesprek met een studiebegeleider. Hou onze website in de gaten voor meer informatie.

Hieronder vind je meer informatie met betrekking tot de resultaten van een verplichte ijkingstoets (starttoets). Heb je nog andere vragen? Stuur ons een mailtje via ijkingstoets@vub.be.

Ik ben geslaagd

Ben je geslaagd voor de verplichte ijkingstoets van je opleiding? Goed gedaan! Je kan zonder remediëringstraject starten. Wens je toch nog graag je basiskennis bij te spijkeren, neem zeker een kijkje naar het voorbereidingsaanbod via deze link.

Let op: Heb je niet aan de ijkingstoets van de overeenkomstige opleiding deelgenomen, is het mogelijk dat je alsnog remediëring moet volgen, indien je jezelf inschrijft voor een andere opleiding met een verplichte ijkingstoets.

Ik ben niet geslaagd

Onafhankelijk van je resultaat op de ijkingstoets zal je je steeds mogen inschrijven voor de opleiding. Als je een score lager dan de cesuur behaalt (niet geslaagd bent), moet je een verplichte remediëring volgen.

De remediëring kan gevolgd worden voor of na de start van het academiejaar. Het is ten sterkste aangeraden om de remediëring te volgen voor de start van het academiejaar.

*De remediëringsmogelijkheden vind je hieronder

Ik heb niet deelgenomen

Er zijn bepaalde standaarduitzonderingen op de verplichte ijkingstoets:

  • Studenten die reeds 60 studiepunten behaald hebben in een academische bachelor.
  • Studenten die hebben deelgenomen aan een ijkingstoets voorafgaand aan huidig academiejaar.
  • Studenten die deelgenomen hebben aan het toelatingsexamen arts-tandarts.
  • Studenten die deelgenomen hebben aan het toelatingsexamen dierenarts.
  • Studenten die deelgenomen hebben aan de toelatingsexamen ingenieurswetenschappen (Franstalige gemeenschap).
  • Studenten die deelgenomen hebben aan de toelatingsproef van de KMS.

Indien je tot één van de bovenstaande uitzonderingen hoort, gelieve het uitzonderingsformulier in te vullen. Wij nemen binnen de 5 werkdagen contact met je op. Vergeet ook zeker niet een online aanmelding te doen voor het programma. Meer informatie kan je hier vinden.

Als je niet deelgenomen hebt aan de verplichte ijkingstoets en ook niet tot de bovenstaande uitzonderingen hoort, dan kan je een gemotiveerde aanvraag indienen op basis van bijzondere individuele omstandigheden. Je dossier wordt door de uitzonderingscommissie beoordeeld. Opgelet er zijn deadlines verbonden voor het aanvragen van een uitzondering: 30 september (semester 1) en 15 februari (semester 2). Laattijdige aanvragen worden niet meer verwerkt.

Let op: het verkrijgen van een uitzondering op de verplichte deelname aan een ijkingstoets betekent niet dat je ook in aanmerking komt voor een uitzondering op verplichte remediëring.

 
Vrijstelling van verplichte remediëring

Indien je reeds deelgenomen hebt aan de verplichte remediëring voor een bepaalde opleiding in een andere universiteit en vervolgens wenst in te schrijven voor diezelfde opleiding aan de VUB kan je een vrijstelling van verplichte remediëring aanvragen.

Wens je een uitzondering van verplichte remediëring omwille van bijzondere individuele omstandigheden? Dan zal je een gemotiveerde aanvraag moeten indienen. Je dossier wordt door de uitzonderingscommissie beoordeeld. 

 

Beroep aantekenen tegen het niet verkrijgen van een uitzondering op de verplichte deelname aan een ijkingstoets, of tegen het niet verkrijgen van een vrijstelling van de verplichte remediëring, kan binnen de vier kalenderdagen na kennisgeving van de beslissing door het indienen van een verzoek tot heroverweging via beroepen@vlir.be. Meer informatie over de beroepsprocedure is te vinden in het instellingsoverschrijdend reglement starttoetsen (verplichte ijkingstoetsen) en niet-verplichte ijkingstoetsen academiejaar 2023-2024.

Niet geslaagd?

Hoe volg je verplichte remediëring?

Je volgt verplichte remediëring voor de start van het academiejaar (extracurriculair) 

Ben je niet geslaagd voor de ijkingstoets en moet je voor wiskunde en/of chemie remediëren? Dan raden we jou aan om al voor de start van het academiejaar dit te doen.

Voor wiskunde:

Online zelfstudie kan van 1 juli tot 15 september, op de campus lessen van dinsdag 5 september 2023 tot en met vrijdag 15 september 2023. Vergeet je zeker niet in te schrijven voor de voorbereidingscursus wiskunde voor exacte wetenschappen.

Voor chemie:

Online zelfstudie kan vanaf 1 juli, op de campus lessen van maandag 28 augustus tot en met vrijdag 01 september 2023. Vergeet je zeker niet in te schrijven voor de voorbereidingscursus chemie en fysica.

Of je volgt verplichte remediëring tijdens het academiejaar (intracurriculair)

Ben je niet geslaagd voor de ijkingstoets, moet je voor wiskunde en/of chemie remediëren en kan dit niet meer in de zomer? Dan moet je de remediëring tijdens het academiejaar volgen. Deze is ingebed in het programma en wordt verwerkt in een vak. Onderstaand vind je in welk vak deze remediëring zal plaats vinden:

OPLEIDING VAK VAK
Bachelor Biomedische Wetenschappen Wiskunde Biomedische chemie
Bachelor Farmaceutische wetenschappen  Wiskunde Algemene en anorganische chemie
Bachelor Industriële wetenschappen  Basiswiskunde  
Bachelor in de Ingenieurswetenschappen Workshop wiskunde  
Bachelor Ingenieurswetenschappen: Architectuur  Wiskunde: algebra, analyse en meetkunde  
Bachelor in de Bio-Ingenieurswetenschappen Wiskunde: algebra, analyse en meetkunde  
Bachelor in de Fysica en Sterrenkunde Seminarie Actuele Wetenschappen en Samenleving  
Bachelor in de Wiskunde en Data Science Seminarie Actuele Wetenschappen en Samenleving