Wat leer je in de opleiding? 

De bacheloropleiding Wiskunde en Data Science is sinds vorig academiejaar helemaal vernieuwd. Je maakt al vanaf je eerste bachelorjaar kennis met data science, en combineert dat met fundamentele wiskunde. De bacheloropleiding omvat 180 studiepunten die je normaal in 3 jaar behaalt. Je volgt een verplicht pakket van 144 studiepunten. Dat vul je aan met een flexibel gedeelte van 36 studiepunten dat je zelf samenstelt uit een lijst aan keuzevakken. De masteropleiding organiseren we samen met de Universiteit Antwerpen. Dat betekent dat je 1 dag per week in Antwerpen les volgt. Die kruisbestuiving biedt veel voordelen. Tijdens je master kan je ook vakken aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) of andere universiteiten volgen. Handig als je je in een heel specifiek domein van de wiskunde wil specialiseren.

Je kan kiezen uit deze 3 afstudeerrichtingen:

  • Financiële en Toegepaste Wiskunde
  • Onderwijs
  • Fundamentele Wiskunde

Naast het pakket met verplichte vakken kan je ook kiezen uit een lijst keuzevakken.

Voor je masterproef voer je diepgaand onderzoek uit. Zo bereid je je voor om relevante oplossingen te bedenken voor hedendaagse problemen.

Na je opleiding kan je terecht in heel wat sectoren, maar uiteraard ook in het onderwijs.

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze opleiding Wiskunde en Data Science

  • Je maakt kennis met de toepassingen van wiskunde in gebieden zoals fysica, computerwetenschappen en economische wetenschappen.
  • Aan de VUB voegen we daar nog het hedendaagse toepassingsgebied data science aan toe.
  • Nergens anders in Vlaanderen kan je een bacheloropleiding Wiskunde volgen waar data science in geïntegreerd is.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
  • Lieve Lambrechts | Student Ambassador Wiskunde

    "Ik schreef me in voor de opleiding Wiskunde, gewoon omdat ik er goed in was in het middelbaar. Maar ik werd al snel echt verliefd op wiskunde met al haar mogelijkheden en toepassingen. De uitdaging, het denkwerk... het laat me niet meer los. Waarom aan de VUB? Simpel: de sfeer, de vrijheid en het persoonlijk contact met proffen en assistenten. Combineer dit met een prachtige groene campus waar altijd wel iets te beleven valt, en je voelt je hier gewoon echt thuis."

     
  • Senne | Student

    "Mijn uitwisseling naar Warschau was een onvergetelijk avontuur! De nieuwe stad, een onbekende taal, geen bekende gezichten... Dat kan je afschrikken, maar net daardoor sluit je in enkele dagen vriendschappen met mensen van over de hele wereld. Ook academisch is het een leerrijke ervaring om te ontdekken hoe lesgeven en evalueren afwijkt van wat we in België gewoon zijn. Ik koos vakken die in Brussel niet in het aanbod zaten, en kon zo mijn mastertraject nog meer personaliseren. Als je ook maar de minste twijfel hebt om deel te nemen aan een uitwisseling, ga er dan gewoon voor."

Na je studie

Of je nu kiest voor het onderwijs, onderzoek, het bedrijfsleven of de overheid, je gaat als master in de wiskunde een prachtige carrière tegemoet. Wiskundigen kunnen terecht in allerlei soorten organisaties waar ze modellen en algoritmen ontwikkelen en optimaliseren, statistische analyses nodig hebben, voorspellingen doen of naar patronen zoeken. Bijvoorbeeld consultancybedrijven, maar ook overheidsinstellingen zoals het Nationaal Instituut voor de Statistiek en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI). Daarnaast blijft er een grote vraag naar wiskundeleerkrachten. Als leerkracht heb je een maatschappelijke rol om leerlingen te motiveren om te kiezen voor een wetenschappelijke of technische richting.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht