Computers zijn overal!
Computers zijn overal! Je gebruikt ze om te mailen of te surfen, ze staan in achterkamers en beheren de administratie van bedrijven en organisaties, ze zitten verscholen in bankautomaten die je gebruikt om bankbiljetten op te vragen. Je hebt er waarschijnlijk ook één op zak om te telefoneren of om apps te gebruiken. Er zijn ook computers die je niet ziet: van de kleine chips die de motor van je auto krachtiger of zuiniger maken, over de rekken vol zware computers die animatiefilms en speciale effecten uittekenen, tot deze in enorme datacenters die staan te wachten tot je iets intikt in een zoekmachine. Om dit alles te realiseren zijn er echter goed opgeleide computerwetenschappers nodig.
Wat leer je in de opleiding?
Als computerwetenschapper in spe dompelen we je helemaal onder in de wereld van computerprogramma’s en programmeertalen.
Maar ook wiskunde en artificiële intelligentie (AI) passeren de revue. Je leert niet alleen theorie, maar gaat ook praktisch aan de slag. Zo voer je een programmeerproject uit (zoals het maken van een retro computerspelletje) en bouw je zelf een klein AI-systeem.
Na je bachelor Computerwetenschappen kan je kiezen tussen 2 masters: Toegepaste Informatica en Computerwetenschappen.
Master in de Toegepaste Informatica: deze opleiding van 1 jaar is toegespitst op het bedenken en ontwikkelen van softwareoplossingen voor tal van toepassingen. Je kan onder andere aan de slag in de industrie, de dienstensector, het onderwijs, bij de overheid en als consultant. Werk je al? Dan kan je deze opleiding volgen in avondonderwijs.
Master in de Computerwetenschappen: met deze opleiding van 2 jaar specialiseer je je in een deeldomein van de computerwetenschappen. Je volgt een aantal gemeenschappelijke vakken, en daarbovenop kies je 1 van deze 4 specialisaties: Artificiële Intelligentie, Data Management en Analytics, Multimedia, en Software Languages and Software Engineering. Het diploma levert je de titel burgerlijk ingenieur op.
De troeven van onze bacheloropleiding Computerwetenschappen
- Het programma is aantrekkelijk en up-to-date. Het programma is afgestemd op de aanbevelingen van de 2 belangrijkste internationale vakorganisaties.
- Deze opleiding bereidt je voor op een carrière in een snel evoluerend vakgebied.
- Je krijgt de principes achter programmeertalen mee, waardoor je later snel andere en nieuwe programmeertalen onder de knie krijgt.
- Je krijgt een intensieve begeleiding, met onder meer massaprogrammeren, vakspecifieke ondersteuning, tussentijdse evaluaties en individuele gesprekken.
- De docenten zijn bovendien heel toegankelijk. Studenten, alumni en vertegenwoordigers uit het werkveld denken bovendien samen met de docenten na over de opleiding.
Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024
Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:
Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.
Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.
Na je studie
Met een diploma Computerwetenschappen kan je als IT-specialist aan de slag in de software-industrie of binnen de IT-afdeling van bedrijven. Maar ook een eigen zaak opstarten, doctoreren of lesgeven behoren tot de mogelijkheden. Een aantal van de typische jobs waarin je als universitair geschoold informaticus aan de slag gaat zijn: IT-consultant, IT-analist, IT-architect, ontwikkelaar, database manager, webspecialist, projectmanager, data scientist en onderzoeker.
Onze alumni aan het woord
Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde.
Is deze studie iets voor jou?
Deze opleiding beter leren kennen?
Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.