Na je studie
Een vacature voor ‘socioloog’ bestaat eigenlijk niet. Onze sociologen danken hun marktwaarde aan de capaciteiten die ze hebben opgestoken aan de VUB: een kritische mentaliteit en een open geest, een helicopter view, het zoeken naar verbanden en het synthetiseren, het doorprikken van mythes en resultaatgerichtheid.
Sociologen kom je dus overal tegen: bij overheidsorganisaties, in het sociaal werk, de cultuursector, in internationale organisaties, bij ngo’s, in de media, de politiek en het bedrijfsleven. Want je krijgt aan de VUB een opleiding die een scherpe blik op de wereld geeft, kritisch denkvermogen, de vaardigheid om complexe problemen te bestuderen én een scherpe pen.
Wat heb je geleerd?
Je krijgt een brede basisopleiding, met naast politieke wetenschappen en sociologie ook vakken als filosofie, recht en economie. Zo leer je maatschappelijke ontwikkelingen in hun context zien. Je scherpt ook je kritische geest aan, want je doet doorheen je studies heel wat wetenschappelijk onderzoek en leert daarover te rapporteren. Al deze vaardigheden zijn een troef op de arbeidsmarkt.
Verder studeren
Na je opleiding Sociologie kan je je verder specialiseren in andere vakgebieden, als je in je bachelor daarvoor een minor koos. Bijvoorbeeld Criminologische Wetenschappen en Communicatiewetenschappen. Ook tal van andere masteropleidingen zijn gemakkelijk toegankelijk (eventueel na het volgen van een voorbereidingsprogramma). Wil je lesgeven? Kies dan voor de minor Onderwijs. Die bereidt je optimaal voor op de Educatieve Master in de Maatschappijwetenschappen.
Wil je na het behalen van je masterdiploma nog verder studeren vooraleer je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.
Welke beroepen kan je uitoefenen?
Als socioloog heb je een doorgedreven kennis en inzicht in tal van maatschappelijke thema’s. Dankzij je waardevolle helikopterzicht kan je maatschappelijke vraagstukken in al hun complexiteit onderzoeken, zoals discriminatie, ongelijkheid, digitalisering, migratie, spijbelen en een gezonde werkomgeving. Met hun kritische denkvermogen en scherpe pen vind je sociologen in alle sectoren: bij de overheid, de cultuursector, bij ngo’s, in bedrijven, in de media en de politiek.
Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit?
Een aantal sociologen die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.
- Nils Duquet | Directeur van het Vlaams Vredesinstituut
"In Sociologie zit je in kleine groepen: studenten, assistenten en professoren kennen elkaar goed. Je krijgt veel autonomie. Je vult je studies zelf in met de onderwerpen die je kiest voor je taken."
Lees het volledige verhaal
Wist je dat we soms ook sociologen zoeken aan de VUB?
Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als socioloog: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen.
Sluit je aan bij onze oud-studenten
Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities vorm te geven en het verschil te maken in de wereld. Hoe kan de VUB jou en 75.000 andere oud-studenten, naast een diploma, een springplank bieden als afgestudeerde? Als alumnus(a) is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt, dus:
... het loont de moeite!
- Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
- Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
- Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
- Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
- Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.