Wat leer je in de opleiding?
Met een diploma in de Criminologische Wetenschappen verover je zo de arbeidsmarkt. Dankzij je multidisciplinaire vorming kan je terecht in veel coördinerende, ondersteunende wetenschappelijke en beleidsfuncties.
Tijdens je bacheloropleiding Criminologische Wetenschappen krijg je eerst een brede, multidisciplinaire basis. In je master ontwikkel je je verder tot expert in 2 van deze 3 profielvakken:
- Penologie. We gaan dieper in op gevangenis- en gemeenschapsgerichte straffen, bekeken vanuit sociologische, juridische en criminologische hoek. Je leert meer over de opkomst van gemeenschapsgerichte straffen zoals elektronisch toezicht, hoe straf en invrijheidstelling beleefd worden, mensenrechten versus bestraffing, enzovoort. Ook detentie van personen zonder verblijfsrecht komt aan bod.
- Jeugdcriminologie. In dit profielvak bestuderen we het fenomeen jeugddelinquentie en hoe de maatschappij hierop reageert. Belangrijke aandachtspunten zijn onder andere het effect van migratie en gender, vroege interventies en de rechten van minderjarigen. We zoomen ook in op de huidige aanpak van jeugddelinquentie.
- Veiligheid en politie. We duiken in de werking van de politie en het politiestraatwerk. Hierbij belichten we belangrijke thema's zoals diversiteit, politiegeweld, etnische profilering, de inzet van technologie en de strijd tegen terrorisme.
Bekijk hier de presentatie over de opleiding
De troeven van onze opleiding Criminologische Wetenschappen
- We zetten maximaal in op contact met het werkveld in het bruisende Brussel. Veel centrale diensten liggen op een boogscheut van de VUB.
- Ons opleidingsprogramma houdt steeds de vinger aan de maatschappelijk-criminologische pols. Dit dankzij het gedreven team van onze onderzoeksgroep Crime & Society (CRiS).
- Je krijgt een ruime basis en combineert tijdens je opleiding al theorie en praktijk. Dankzij deze multidisciplinaire vorming ligt er nadien een breed werkveld voor je open.
Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024
Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:
Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.
Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.
Na je studie
Met een diploma in de Criminologische Wetenschappen verover je zo de arbeidsmarkt. Dankzij je multidisciplinaire vorming kan je terecht in veel coördinerende, ondersteunende wetenschappelijke en beleidsfuncties. Zin om bij de politie te werken? Ga aan de slag als strategisch analist of beleidsmedewerker. Ook in de gerechtelijke wereld zien ze je graag komen als parketcriminoloog of als directeur van een gevangenis, justitiehuis of jeugdinstelling. Liever een job bij een lokaal bestuur? Start als veiligheidsadviseur, preventieambtenaar, begeleider van gemeenschapsdiensten of leerprojecten voor jonge delictplegers. Ook als coördinator of begeleider van gemeentelijke jeugdpreventieprojecten kan je je kennis omzetten in de praktijk. Andere opties zijn de media, slachtofferzorg, de private sector of de academische wereld.
Onze alumni aan het woord
Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde.
Is deze studie iets voor jou?
Deze opleiding beter leren kennen?
Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.