Na je studie
Wat hebben Stefan Blommaert (buitenlandjournalist van de VRT), Eva Smets (topvrouw van ngo Oxfam-Solidariteit) en Maartje van der Laak (schrijfster van twee alom bejubelde jeugdromans) met elkaar gemeen? Inderdaad: ze hebben alle drie Geschiedenis gestudeerd aan de VUB. Naast de mediawereld, de overheid en de cultuursector zie je onze alumni opduiken in de bedrijfswereld, politiek, sociale sector en het onderwijs. Anderen zijn actief als onderzoeker aan een universiteit of wetenschappelijke instelling. Je merkt het: een VUB-diploma Geschiedenis biedt je heel wat mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Wat heb je geleerd?
Als je de VUB als geschiedkundige verlaat, beschik je over heel wat vaardigheden die in tal van sectoren gewaardeerd worden: gerichte en kritische beoordeling van diverse informatiebronnen, een brede basiskennis, inzicht in maatschappelijke ontwikkelingen, hoge graad van zelfstandigheid, vlotte mondelinge en schriftelijke communicatieskills. Vrijwel alle studenten die bij ons afstuderen, vinden in minder dan een jaar een boeiende job.
Verder studeren
Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.
Welke beroepen kan je uitoefenen?
Je kan grote hoeveelheden informatie systematisch verwerken? Check! Je verwerft inzicht in maatschappelijke veranderingsprocessen? Check! Je hebt een hoge mate van zelfwerkzaamheid, uitstekende communicatievaardigheden en een sterk ontwikkelde kritische zin? Check, check, check! Je opleiding Geschiedenis garandeert dat je over een brede algemene kennis en een aantal werkgerelateerde competenties beschikt die bijzonder aantrekkelijk zijn voor werkgevers.
Je vindt VUB-historici in de media, de cultuursector, in wetenschappelijke instellingen, de politiek, de overheid, de sociale sector en het onderwijs. Heb je meer zin om aan historisch onderzoek te doen? Dan is een carrière als onderzoeker aan een universiteit of geschiedkundige instelling vast iets voor jou. Met je VUB-diploma Geschiedenis kan je echt bijzonder veel richtingen uit.
Beeld het je al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit?
Een aantal geschiedkundigen die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.
- Stefan Blommaert | Buitenlandjournalist bij de VRT
"Met Geschiedenis kan je overal belanden."
- Michael Kegels | Directeur-generaal bij Fedasil
"Je leert om iemand te zijn die het beste uit zichzelf haalt."
- Maartje van der Laak | Auteur en zelfstandig historica
"Ik wou inhoudelijk met geschiedenis bezig zijn."
Wist je dat we soms ook geschiedkundigen zoeken aan de VUB?
Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als geschiedkundige of specialist in historische materies: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen.
Sluit je aan bij onze oud-studenten
Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities vorm te geven en het verschil te maken in de wereld. Hoe kan de VUB jou en 75.000 andere oud-studenten, naast een diploma, een springplank bieden als afgestudeerde? Als alumnus(a) is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt, dus:
... het loont de moeite!
- Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
- Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
- Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
- Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
- Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.