Wat leer je in de opleiding?
Het bachelorprogramma leidt je op tot een allround geograaf. Je maakt kennis met onder meer klimaat- en weerkunde, glaciologie, cartografie, demografie en stedelijke ontwikkeling. Je raakt onderlegd in analysemethoden en -technieken. We dompelen je onder in onderzoek en nieuwe evoluties. 144 van de 180 studiepunten in de bachelor zijn een verplicht pakket. Met het keuzepakket van 36 studiepunten kan je je kennis verdiepen of verbreden naargelang jouw interesses.
Het masterprogramma, georganiseerd in samenwerking met KU Leuven, laat je toe je verder te specialiseren in geografisch onderzoek. Naast een gemeenschappelijke basis bieden we 4 specialisatiemodules aan, waarvan je er 2 kiest:
- Aarde en klimaat: je ontwikkelt een grondig inzicht in de natuurwetenschappelijke aspecten van de natuur, zoals weerkundige processen, klimaatverandering, natuurrampen en erosie.
- Maatschappij en ruimte: verdiep je in de verhouding tussen maatschappij en ruimte, bijvoorbeeld bij verstedelijking, ruimtelijk beleid en huisvesting.
- Geo-informatiewetenschappen: duik in deze discipline op het raakvlak van geografie, cartografie en moderne informatietechnologie.
- Methoden: verbreed en verdiep je methodologische vaardigheden, zowel kwantitatief als kwalitatief. Zo sta je nog sterker wanneer je onderzoek gaat voeren.
De troeven van onze opleiding Geografie
- Je komt terecht in een erg veelzijdig vakgebied op het raakvlak van natuurwetenschappen, menswetenschappen en technologie.
- Je pakt concrete problemen aan die te maken hebben met de interactie tussen de mens en zijn omgeving, zoals de opwarming van de aarde, bodemerosie, mobiliteit en verstedelijking.
- Je krijgt een interdisciplinaire kijk op maatschappelijke thema’s zoals milieuveranderingen, globalisering en duurzame ontwikkeling, en traint jezelf in geavanceerde onderzoeksmethoden.
Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024
Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:
Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.
Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.
VUB-studenten aan het woord over de opleiding
- Emilie Delhaye | Studente Geografie
"Kiezen voor Geografie is kiezen om een kritische blik te ontwikkelen op onze maatschappij en omgeving. Je start de opleiding met een gevarieerd aanbod van exacte wetenschappen en menswetenschappelijke vakken. Via keuzevakken kan je je vanaf het 2de jaar verdiepen in je eigen interesses. Tijdens de jaarlijkse excursies leer je je theoretische kennis omzetten in de praktijk."
Na je studie
Dankzij de toenemende belangstelling voor het milieu, de groeiende bezorgdheid omtrent stedelijke ontwikkeling en sociale ongelijkheid, ruimtelijke planning en de recente toepassingen van digitale cartografie heb je met een diploma Geografie heel wat jobkansen. Je kan terecht bij organisaties die met milieu en planning bezig zijn, in de cartografische sector, maar ook in onderwijs en onderzoek.
Is deze studie iets voor jou?
Deze opleiding beter leren kennen?
Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.