Zo voorkom je en beperk je de risico’s

Samen uit, samen thuis

Het is niet alleen leuker om uit te gaan met vrienden, maar ook veiliger. Let op elkaar! 

Spreek een vaste plek af waar jullie elkaar kunnen terugvinden. Hou elkaar op de hoogte als je even alleen of met een ander weggaat. Laat elkaar niet in de steek.

Hou je aan de huisregels

Huisregels zijn er om je te helpen. Toon ten aanzien van andere bezoekers geen gedrag dat je zelf ook niet fijn zou vinden.

Start de avond uitgerust

Je bent best goed uitgerust als je goed wil feesten. Voorzie dat je na het feest voldoende kan recupereren. Dit is niet alleen noodzakelijk voor je lichaam, ook je geest kan die recuperatietijd gebruiken.

Bewaking

24/7 security

Voel je je onwel of niet veilig? Durf je niet alleen of met je medestudenten terug te keren naar je kot of zie je iets verdacht? Bel dan de bewaking. Zij staan 24/7 in voor de veiligheid op de campus.

 

Speed dial

Programmeer het telefoonnummer van de bewaking in je gsm, zodat je er niet naar moet beginnen te zoeken. Installeer ook de 112 app op je smartphone. Met één klik op het icoontje kom je uit bij de politie/brandweer/ambulance. Bovendien kan de 112-operator zien waar je je bevindt (als je locatie is ingeschakeld).

Tijdens het feesten

Chillen is geen overbodige luxe

Neem af en toe een pauze en voorkom uitdroging. Op feestjes kan het behoorlijk warm worden. Als je uren door danst, al dan niet in combinatie met middelengebruik, kan je lichaamstemperatuur hoog oplopen en loop je kans op uitdroging. Ga regelmatig de rust opzoeken, bv. in de cool down zone,  tijdens het uitgaan. Geen drugs gebruiken is in elk geval de veiligste keuze!

Volgende signalen geven aan dat je nood hebt aan water: hoofdpijn, duizeligheid, plotse moeheid en flauwte. Negeer deze signalen niet. Drink 1 à 2 glazen water per uur om je vochtbalans op peil te houden.

Laat het mixen over aan de DJ

Combigebruik is het combineren van twee of meer drugs tijdens dezelfde gelegenheid. 

Mensen combineren drugs (verschillende soorten drugs of drugs en alcohol, …) zonder het te beseffen. De effecten beïnvloeden elkaar met een onvoorspelbaar resultaat op je lichaam en functioneren. Daarmee nemen de risico’s op oververhitting, hartritmestoornissen, uitdrogingsverschijnselen, angstaanvallen, … ook toe.

Wat te doen wanneer het fout gaat?

Voel je je misselijk, duizelig, verward, angstig,… ? Blijf kalm en zoek een rustige ruimte op of ga naar buiten. 

Merk je dat het met een vriend, vriendin, … fout gaat? Probeer contact te houden en stel deze persoon gerust. Lukt het niet meer alleen? Roep hulp in van de organisatoren of security, ga naar de EHBO-post of bel 112.  

Het is sexy als het klikt

Nee is nee, alleen ja is ok. Alcohol en drugs nemen je remmingen weg en zorgen er al eens voor dat grenzen vervagen. Maar dit mag geen excuus zijn om de grenzen van anderen of van jezelf te (laten) overschrijden. Nee zeggen mag en moet. Je bepaalt je eigen grenzen.

Veilig thuis

Na een feestje moet je uiteraard thuis geraken. Alcohol, drugs of vermoeidheid zijn niet de beste raadgever – ze beïnvloeden je reactievermogen en concentratie. Aarzel niet om de taxi te nemen als je te veel hebt gedronken om nog te stappen of te fietsen. De prijs valt écht mee, zeker als je met een paar vrienden bent.

Heb je een taxi/collecto/Uber besteld, vraag dan voor je instapt of de chauffeur je naam weet. Zo ben je zeker dat het de wagen is die jij geregeld hebt. Wil de chauffeur ook checken of jij wel diegene bent die de rit geboekt heeft? Vraag om jouw voornaam te noemen en antwoord zelf met je familienaam.

2022_Taxi Brussel_VUB