Wat leer je in de opleiding? 

Naast theoretische kennis besteden we tijdens de opleiding aandacht aan specifieke vaardigheden die bij een notariële opdracht moeten worden aangewend, in het bijzonder de communicatievaardigheid en het vermogen om conflictvermijdend en -oplossend op te treden via bemiddeling. Een aantrekkelijk onderdeel van het opleidingsonderdeel ‘Vereffening en verdeling’ bestaat uit een korte lessenreeks waarbij je vertrouwd wordt gemaakt met een wetenschappelijk gefundeerde methode van vereffening en verdeling, ontwikkeld door Prof. em. Hélène Casman. Deze methode hanteert het computerrekenprogramma Excel, dat je zelf leert aanpassen en toepassen op specifieke praktische problemen van vereffening en verdeling. Kom het zelf ontdekken en krijg het levenslang vruchtgebruik van deze onmisbare notariële skills!

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze Opleiding Notariaat

Als thuisbasis voor alle wetgevende en uitvoerende machten in ons land, is Brussel de ideale stad om te specialiseren in het notariaat. In materies die niet langer tot de federale bevoegdheid behoren, wordt de regelgeving van de drie gewesten en gemeenschappen bestudeerd. Dit is onder meer zo in de vakken ‘Notarieel vermogensrecht’, 'Notarieel familierecht' en ‘Registratierechten en successierechten’. Iedere student met een masterdiploma Notariaat moet immers zijn beroepsactiviteit zowel in Vlaanderen als in Brussel of Wallonië kunnen uitoefenen. Wie wil krijgt de kans om zijn Franse taalkennis bij te schaven door het volgen van één of meerdere vakken aan onze zusteruniversiteit l’Université Libre de Bruxelles (ULB).

Een tweede troef is de flexibiliteit, wat de opleiding uitermate geschikt maakt voor wie werk en/of gezin met studie wil combineren. Naast het eenjarige standaardtraject kan je ervoor opteren om je opleiding te spreiden over anderhalf, twee, tweeënhalf of drie jaar en zelf je deeltijds programma samen te stellen. Je kiest zelf of je de opleiding aanvat in februari of september. Verder kies je zelf of je al dan niet 40 dagen stage wenst te lopen op een notariskantoor. Daarenboven kan je al het studiemateriaal terugvinden via ons online leerplatform Canvas en/of het online aankopen (bv. handboeken) en is je aanwezigheid in de lessen enkel verplicht voor de werkcolleges van ‘Vereffening en verdeling’, die op zaterdag gedoceerd worden. De andere lesmomenten zijn geconcentreerd op maandag en vrijdag, zodat er voor iedereen voldoende werk-, stage- en studeerruimte is. Tot slot worden voor alle hoorcolleges digitale lesopnames ter beschikking gesteld: je kan de Master Notariaat dus volledig vanop afstand volgen. 

Ontdek onze algemene troeven 

VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
  • Bruno Luyten | Student Notariaat

    "In mijn loopbaan als advocaat en als magistraat is deze erg praktijkgerichte opleiding van onschatbare waarde gebleken. Ook als je geen notaris wil worden, is dit een nuttige aanvulling op een rechtendiploma."

Na je studie

Een masterdiploma Notariaat is een must om een notariële functie of activiteit in een notariskantoor of notariële instelling uit te oefenen. Maar ook voor andere juridische actoren, zoals advocaten, magistraten, ambtenaren, juristen van financiële instellingen en personen die juridisch advies verstrekken met betrekking tot vermogensbeheer of vastgoedtransacties, kan dit een interessante opleiding zijn. Je doet namelijk uitgebreide kennis op van het privaatrecht en de haar aanverwante materies zoals het fiscaal recht, het vennootschapsrecht, de vermogensplanning en het IPR. De jobmogelijkheden na deze masteropleiding zijn dan ook heel divers.

Ontdek je beroepsmogelijkheden  

 

Meer informatie over de Opleiding Notariaat? 

Voor gedetailleerde informatie over de verschillende aspecten van de Opleiding Notariaat kan je terecht op onze algemene website. Je vindt er een schat aan informatie. Je bent tevens welkom om de Opleiding Notariaat te volgen op Facebook en Linkedin. Zit je na het doornemen van alle informatie nog met vragen? Contacteer ons dan via opleiding.notariaat@vub.be. Wij staan je met plezier te woord. 

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht