Na je studie

Naast een doorgedreven theoretische kennis van de voor het notariaat relevante materies, besteden we tijdens de opleiding aandacht aan de specifieke vaardigheden die bij een notariële opdracht moeten worden aangewend, in het bijzonder de contact- en communicatievaardigheid en het vermogen van conflictvermijdend en -oplossend op te treden via bemiddeling.

Met je diploma Notariaat en al deze onmisbare notariële skills op zak kan je aan de slag in een notariskantoor of een notariële instelling. Maar ook advocaten, magistraten, ambtenaren, juristen bij financiële instellingen of mensen actief in de vermogensplanning of de vastgoedsector hebben baat bij deze doorgedreven kennis van het privaatrecht en de aanverwante materies en de aangeleerde soft skills. 

 

Wat heb je geleerd?

Over deze competenties beschik je als master in het Notariaat:

  • Je kan complexe situaties analyseren en omzetten in de juiste juridische vraagstelling.
  • Je zorgt voor wetsconforme oplossingen én bent in staat om daar helder over te communiceren.
  • Je stelt duidelijke overeenkomsten op die de afspraken tussen de betrokken partijen naadloos vastleggen.
  • Je respecteert daarbij altijd de hogere rechtsnormen en de strenge deontologische codes.
  • Je denkt creatief en kritisch na over je vakgebied en weet dat ook naar de praktijk te vertalen.

Voor een overzicht van alle leerresultaten van de Opleiding Notariaat kan je hier terecht. 

Verder studeren

Afgestudeerd betekent tegenwoordig al lang niet meer uitgestudeerd. Ook na je studies kan je bij de VUB en de Opleiding Notariaat terecht voor bijscholingen en vormingen. Levenslang leren, daar staan wij voor. Deze doelstelling realiseren we via de Leerstoel Gommaar Van Oosterwyck (GVO), de Permanente vormingscyclus Estate Planning (PEP) en de Actualia Notariaat.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Een masterdiploma Notariaat is een must om een notariële functie of activiteit in een notariskantoor of notariële instelling uit te oefenen. Maar ook voor andere juridische actoren, zoals advocaten, magistraten, ambtenaren, juristen van financiële instellingen en personen die juridisch advies verstrekken met betrekking tot vermogensbeheer of vastgoedtransacties, kan dit een interessante opleiding zijn. Je doet namelijk uitgebreide kennis op van het privaatrecht en de haar aanverwante materies zoals het fiscaal recht, het vennootschapsrecht, de vermogensplanning en het IPR.

De jobmogelijkheden na deze masteropleiding zijn dan ook heel divers. Dat blijkt ook uit de getuigenissen van onze alumni.

  • Bruno Luyten | Ere-eerste voorzitter bij het Hof van beroep te Antwerpen, ere-advocaat bij de balie in Brussel, Ere-Fellow VUB

    "Mijn Licentie Notariaat (1981) was een onmisbare aanvulling op mijn rechtenopleiding. Ik denk bijvoorbeeld aan het familiaal vermogensrecht, waar we vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd worden en waar vaak betwistingen over zijn. Elke jurist zou dat grondig moeten kennen. Dat de opleiding zoveel aandacht besteedde aan de juiste formuleringen van aktes, is me achteraf ook goed van pas gekomen bij de redactie van conclusies en ontwerpen van vonnissen en arresten."

     
  • Cedric Honorez | Geassocieerd notaris

    "Wat mij bijblijft van de studie aan de VUB is de directe en persoonlijke aanpak van de proffen en assistenten. Als student voel je je nooit een nummer. Het geeft je ook het gevoel dat je je eigen opleiding echt kan sturen."

     
  • Hélène Goret | Geassocieerd notaris

    "Ik werkte al tijdens mijn opleiding en kreeg van mijn werkgever toen vaak complimenten over de vooruitgang die ik op korte tijd boekte. Omdat de lessen zo praktijkgericht waren, was ik ook altijd perfect op de hoogte van de notariële actualiteit. Mijn cursussen worden nog altijd regelmatig geconsulteerd in onze kantoorbibliotheek."

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook notarissen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als notaris of specialist in notariële materies: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.