Kwaliteit
Jaarlijks worden er verschillende lijsten samengesteld met de beste universiteiten van Europa. Zowel Vlaamse als Nederlandse universiteiten komen hier goed uit de verf. Volgens recent onderzoek van het Britse dagblad The Times staat de best genoteerde universiteit van Vlaanderen op een 12de plaats, en die van Nederland op een 17de plek.
De opleidingen die in Vlaanderen worden aangeboden voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als de opleidingen in Nederland. Er is namelijk een organisatie (NVAO) in het leven geroepen, die zowel in Nederland als in Vlaanderen toeziet op de kwaliteit van het hoger onderwijs. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de opleidingen in Vlaanderen minder goed zijn. Sterker nog, sommige opleidingen kun je misschien wel beter in België doen dan in Nederland. Zo spreekt het bijna voor zich dat je een opleiding Frans het best kan doen in een land waar die taal ook gesproken wordt. In een stad als Brussel komen veel culturen samen en is zowel Frans als Nederlands de voertaal. Maar ook een master journalistiek op de universiteit is in België vaak praktijkgerichter dan in Nederland.
Kwantiteit
Vlaanderen telt 6 universiteiten en 16 hogescholen. Elke instelling biedt een grote hoeveelheid aan opleidingen. Ook opleidingen die in Nederland niet bestaan. Zo kan je in België bijvoorbeeld studeren voor kinesist of handelsingenieur. De basis van deze studies zijn er wel in Nederland. Zo is een kinesist in Vlaanderen vergelijkbaar met een fysiotherapeut en een handelsingenieur met een bedrijfseconoom. Deze opleidingen hebben echter wel een verschillend vakkenpakket of andere specialisatie.
Naast een brede waaier aan opleidingen bieden Vlaamse studies over het algemeen meer contacturen dan Nederlandse opleidingen. Dit komt doordat de studielast in verhouding tot het aantal studiepunten in België vaak hoger ligt dan in Nederland. Simpeler gezegd: je bent in België met grote regelmaat langer met een vak bezig dan in Nederland. Dit kan echter wel per studie verschillen.
Kostprijs
Zoals je misschien wel weet, betaal je voor een opleiding in België een stuk minder dan in Nederland. Waar het in Nederland een vast bedrag van een paar duizend euro kost, betaal je in België slechts een klein vast bedrag, en een laag variabel bedrag dat berekend wordt per studiepunt. Het collegegeld is in Vlaanderen dus afgestemd op je studielast en ligt aanzienlijk lager dan in Nederland.
Loting
Voor sommige Nederlandse studies moet je ingeloot worden. Voorbeelden zijn geneeskunde, criminologie, psychologie en fysiotherapie. In België zijn er geen lotingstudies. In sommige gevallen kan het wel zijn dat je een toelatingsexamen moet afleggen. Deze test is echter gebaseerd op je kennis, en niet op een willekeurige loting.
Erkende diploma's
Het diploma dat je in België haalt, is evenveel waard als in Nederland. Het hoger onderwijs in België staat goed aangeschreven. Wanneer je een diploma aan een Vlaamse universiteit hebt gehaald, staat deze zelfs hoger aangeschreven. Het staat namelijk goed op je cv wanneer je in het buitenland hebt gestudeerd.
Kortom, een studie in Vlaanderen doet zeker niet onder voor een opleiding in Nederland, integendeel. Je hebt veel voordeel bij studeren in het buitenland. Qua prijs, kwaliteit en erkenning is studeren in Vlaanderen zeker het overwegen waard als je bezig bent met je studiekeuze.