Brussel, zoveel meer dan studentenstad

Brussel is met ruim 90.000 studenten de grootste studentenstad van België. Op de campussen van de VUB vind je alles voor een succesvolle en aangename studententijd: studentenrestaurants met een uitgebreid menu, cafeetjes, feestzalen en een uitstekende sportinfrastructuur. De studentenverenigingen, zogenaamde kringen, zorgen voor een extra studentikoze ervaring in je studententijd. Er zijn heel wat verschillen tussen de gewoontes van het Brusselse kringleven en het Nederlandse verenigingsleven, maar de grondslag is dezelfde: vrienden voor het leven.

Maar Brussel is veel meer dan een studentenstad. Brussel is dé place to be voor studenten, muziekfanaten, sportievelingen, cultuurgoeroes, ... Na de lessen een concertje meepikken in een van de vele muziektempels die Brussel rijk is? Bij mooi weer verpozen of studeren in het park? Een bezoekje brengen aan het Afrika- of Magrittemuseum, of snuisteren op de vlooienmarkt op het Vossenplein? Je honger stillen in de vele Vietnamese, Congolese, Libanese, Ethiopische, Portugese, … restaurantjes? En de dag afsluiten met een lekkere pint in een typische Belgische kroeg of op een gezellig terrasje? Het kan allemaal in Brussel.

2022_Student_Op kot_VUB

Huisvesting in Brussel

Brussel is dichtbij en goed bereikbaar vanuit Nederland. Maar vermoedelijk ga je wel op kamers. Het vinden van een leuke, geschikte en betaalbare studentenkamer is een belangrijk aspect. Als student aan de VUB heb je verschillende mogelijkheden om een kot te vinden.

Op kamers aan de VUB

De VUB heeft bijna 1.300 kamers in eigen beheer, op en in de nabije omgeving van campus Etterbeek en Jette. De huurprijs van deze kamers is ongeveer € 330 per maand. In deze prijs zitten de vaste kosten (elektriciteit, gas, water, kabel- en internetaansluiting) inbegrepen. Je hebt je eigen kamer en deelt keuken en badkamer met 6 tot 12 kamergenoten. Je dient een kamer aan te vragen voor 1 mei.

Op kamers in Brussel

Lijkt het je leuker om elders in Brussel een kamer te huren op de privémarkt, ga dan langs bij Brik. Zij hebben een kamerbestand met meer dan 4.300 privékamers in alle soorten, maten en prijscategorieën, maar allemaal met een gegarandeerde kwaliteit. Zij kunnen je tips geven over welke de beste buurten zijn om te wonen in Brussel. Bovendien adviseert en bemiddelt Brik bij eventuele problemen tussen jou en je verhuurder. De gemiddelde kostprijs van een kot op de privémarkt ligt doorgaans een pak hoger dan een VUB-kot, maar nog steeds lager dan in Nederland.

De beste periode om via Brik op zoek te gaan naar een kamer is begin juli; wanneer de meeste studenten hun kamer verlaten en het aanbod het grootst is. 

Openbaar vervoer

Brussel beschikt over een uitgebreid metro-, tram- en busnetwerk, waarvan je als student gebruik kan maken tegen een voordeeltarief. Hoewel er ten opzichte van Nederland nog enige achterstand bestaat, is Brussel ook steeds meer een fietsstad. Zo beschikt Brussel met Villo! over een publiek verhuurprogramma voor fietsen en helpt de Brikbike-gids je om Brussel met de fiets te verkennen. 

Voor vervoer buiten Brussel bieden de Belgische spoorwegen een oplossing. Er bestaan verschillende formules, zoals Youth Ticket of de Student Multi (campuskaart). Zoek op de website van de NMBS uit welke formule het beste voor jou werkt.

2022_Villo!_Brussel_VUB
2022_Lachend groep studenten_VUB

Moet je Frans kunnen om in Brussel te studeren?

België is een tweetalig land, Brussel is multicultureel en meertalig. Maar de Vrije Universiteit Brussel is een Nederlandstalige instelling, wat wil zeggen dat het onderwijs en de administratie in het Nederlands gebeurt. Voor een aantal opleidingen is een basiskennis Frans echter een pluspunt. Bijvoorbeeld bij de opleidingen Rechten of Geschiedenis, waar met Franstalig bronmateriaal wordt gewerkt. Toch is een mondje Frans handig wanneer je je in de stad verplaatst.

Wil je je kennis van het Frans graag bijschaven? Schrijf je dan in voor een van onze ACTO-taalopleidingen.

Vlaams voor beginners

Nederlanders en Belgen verstaan elkaar, toch? Dat klopt, maar er zijn heel wat verschillen op cultureel en taalkundig vlak. Hieronder alvast enkele woorden die van pas zullen komen tijdens jouw studie aan de VUB.

  • Bic of stylo: = pen
  • Blokken: studeren
  • 'De blok': de weken voor de examenperiode
  • Buizen: een onvoldoende halen voor een tentamen
  • Cantus: studentikoos zangfeest
  • Chauffage: verwarming
  • Cursussen: studieboeken
  • Cursusdienst (VUBtiek): boekenwinkel
  • Frietkot: snackbar
  • Fuif: feest
  • Ket: Brussels voor jongen of bijnaam voor een echte Brusselaar
  • Lavabo: wastafel
  • Op kot: op kamers
  • Pint(je): biertje
  • Schol: proost
  • TD (Thé Dansant): feesten op de VUB