Jouw studieprogramma
In deze opleiding combineer je twee talen op basis van je eigen interesse. Je hebt de keuze tussen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans. Zo stel je een gepersonaliseerd programma samen dat helemaal voldoet aan jouw wensen en interesses.
In de eenjarige masteropleiding Taal- en Letterkunde kies je zelf welke accenten je legt. Je selecteert een of twee talen, in combinatie met een profiel naar keuze:
- Letterkunde: verdiep je in de literatuur van één of meerdere talen. Je neemt specifieke literaire onderwerpen onder de loep, leest literaire werken en beoordeelt ze volgens stroming, periode, cultuur.
- Taalkunde: verfijn je kennis van de verschillende onderzoeksdomeinen binnen de beschrijvende en theoretische taalkunde en maak kennis met een aantal belangrijke taalkundige subdisciplines uit de taalkunde, zoals de socio-, corpus-, psycho- en neurolinguïstiek.
- Intermedialiteit: verken de intermediale en/of intertekstuele relatie tussen literatuur en andere kunstvormen, zoals theater, dans, opera, film of andere vormen van beeldende kunst. Je kan een korte stage opnemen in je programma, bijvoorbeeld in een theaterhuis.
- Meertaligheid en vreemdetaalverwerving: onderzoek meertaligheid vanuit sociaal en cognitief perspectief. Je bestudeert de rol van expliciete en impliciete vreemdetaalverwerving. Ook hier kan je tijdens een korte stage je theoretische kennis omzetten in de praktijk.
- Psycho- en neurolinguïstiek: dit profiel is uniek in Vlaanderen. Kom te weten hoe taal verbonden is met neurologie en psychologie, bijvoorbeeld de gevolgen die een beroerte kan hebben voor iemands taalvermogen.
Bekijk hieronder welke vakken je krijgt, afhankelijk van je programma.
Bachelor
Master
Voorbereidingsprogramma
Schakelprogramma
Heb je een specifiek programma nodig?
Aan de VUB studeer je op jouw ritme. Een flexibel studietraject laat je toe om maximaal rekening te houden met jouw persoonlijke situatie (topsport, combinatie met een job, dyslexie of een functiebeperking bijvoorbeeld). Wil je meer informatie? Contacteer studiebegeleiding