Wat leer je in de opleiding? 

  • Algemene wetenschappen zoals chemie, biologie en anatomie.
  • Wetenschappelijke kennis toegepast op beweging en revalidatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je bloeddruk, hersenactiviteit of immuniteit als je veel of net weinig beweegt?
  • Het functioneren van het menselijk lichaam, zodat je afwijkingen kan herkennen.
  • Patiënten onderzoeken en behandelen, diagnoses stellen.
  • Een behandelplan opstellen met specifieke oefeningen per casus.
  • Op een duidelijke manier communiceren met je patiënt
  • Praktijkervaring tijdens je jaarlijkse stage.

     

Zin om je verder te specialiseren? In je laatste masterjaar kies je 1 van 5 mogelijke afstudeerrichtingen.

Specialisaties Master Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie

We zoomen in op patiënten met inwendige aandoeningen. Hoe zet je beweging in bij de behandeling van obesitas, diabetes of hart- en longziektes? Ook kankerpatiënten komen aan bod: welke problemen ervaren zij na hun behandeling? Je leert hen ondersteunen in hun revalidatie. Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met KU Leuven, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt.

Bekijk het studieprogramma

Specialisaties Master

Spits je toe op de revalidatie en bevordering van de levenskwaliteit van patiënten met aandoeningen van het zenuwstelsel, hersenen en ruggenmerg. Hoe behandel je mensen met de ziekte van Parkinson, multiple sclerose of epilepsie? We gaan ook dieper in op de mogelijkheden van de technologie in de neurologie. Denk bijvoorbeeld aan exoskeletten en geavanceerde protheses. Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met KU Leuven, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt.

Bekijk het studieprogramma

Specialisaties Master

Deze afstudeerrichting focust op het bewegingsapparaat en patiënten met nek- en rugklachten. Je leert meer over de verschillende mobilisatie- en manipulatietechnieken in de praktijk.

Bekijk het studieprogramma

Specialisaties Master

Werk je het liefst met atleten, dan kan je je toeleggen op de preventie en behandeling van sportgerelateerde blessures. Je leert hoe je sportprestaties op een verantwoorde manier kan verbeteren. Mensen die lange tijd niet gesport hebben, kunnen ook bij jou terecht voor advies.

Bekijk het studieprogramma

Specialisaties Master

Ligt je hart meer bij werken met ouderen? In deze specialisatie bestudeer je manieren om de (mobiele) zelfstandigheid van senioren te verbeteren. Op basis van jouw kennis en ervaring formuleer je ook concrete aanbevelingen aan overheden en rusthuizen.

Bekijk het studieprogramma

De troeven van onze opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie 

  • De details van het menselijk lichaam op fysiologisch, anatomisch en biomedisch vlak zijn je na deze opleiding goed vertrouwd. Je weet perfect hoe beweging bijdraagt tot een betere gezondheid.
  • Mensen fysiek en mentaal zo snel mogelijk weer op de been krijgen na operaties of blessures: dat wordt jouw missie.
  • Je leert kritisch en klinisch redeneren en zet wetenschappelijke inzichten om in de praktijk.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

Na je studie

Als omnipracticus kan je in veel sectoren aan de slag: in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of rusthuis, of op zelfstandige basis. Daarnaast vind je onze alumni bij sportclubs als fitnessbegeleider, sportkinesitherapeut of lesgever in trainings-, instructie- of voorlichtingsprogramma’s. Ergonomisch adviesverlener, farmaceutisch artsenbezoeker of medical research manager zijn ook opties. Blijf je liever plakken aan de VUB? Ook als onderzoeker kan je je carrière verder vormgeven.

Ontdek je beroepsmogelijkheden 

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht