Wat leer je in de opleiding?
In het 1ste jaar krijg je een algemene vorming en een grondige introductie tot de vele facetten van kunstgeschiedenis, kunstwetenschappen, archeologie en materiële cultuur. Vanaf het tweede bachelorjaar kan je kiezen tussen het profiel Kunstwetenschappen en Archeologie en het profiel Archeologische Wetenschappen. Zo ben je gewapend om je in het 3de jaar te verdiepen in onderzoek en erfgoedbemiddeling. Aan de VUB garanderen we een persoonlijke begeleiding om het beste uit jou te halen.
In de master stel je zelf je specialisatiepakket samen, bestaande uit verschillende gespecialiseerde vakken. Je kiest uit 2 grote profielen. Het researchprofiel, gericht op academisch onderzoek, of het profiel gericht op participerend onderzoek, waarbij de focus op erfgoed en publiek ligt.
In de masteropleiding nemen de proffen je mee in problematieken uit de internationale wereld van onderzoek in de kunstwetenschappen en de archeologie. Je doet je eigen origineel onderzoek en schrijft op basis daarvan een masterproef. We werken nauw samen met musea zoals BOZAR, het Rubenianum en het Agentschap voor het Onroerend Erfgoed. Deze contacten maken interessante uitwisselingen, bezoeken en inzichten mogelijk.
De troeven van onze opleiding Kunstwetenschappen en Archeologie
- In deze unieke, interdisciplinaire opleiding leer je de context van objecten en kunstwerken kennen, ontdek je waarom ze een erfgoedwaarde hebben en ga je aan de slag als kritisch onderzoeker en beroepsbeoefenaar.
- Het onderwijs dat je krijgt, is gebaseerd op het onderzoek van een grote groep doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers.
- Je hebt rechtstreeks contact met de assistenten en proffen, die je persoonlijk begeleiden en inzetten op een hele waaier aan onderwijstechnieken.
Nieuwe specialisatie vanaf academiejaar 2023-2024
Ben je geïnteresseerd in het verleden én in wetenschappen? Dan ben je aan de VUB aan het juiste adres, want als enige universiteit in België kan je vanaf 2023-2024 binnen de opleiding Kunstwetenschappen & Archeologie kiezen voor een specialisatie in de Archeologische Wetenschappen. In dit profiel krijg je vanaf de tweede bachelor vakken zoals Bioarcheologie en Geoarcheologie, waarin je leert welke informatie je uit mensen- en dierenbotten kan halen en hoe het landschap geheimen bevat van vroeger menselijk handelen. Daarnaast volg je ook vakken uit de opleidingen biologie, geografie en chemie, die nauw aansluiten bij de archeologische wetenschappen en je een brede wetenschappelijke basis geven. Je leert de meest recente onderzoeksmethoden in de archeologie kennen en zelf toepassen in onze labo’s en op het terrein. In het profiel Archeologische Wetenschappen staat de interdisciplinaire kracht van archeologie centraal en sla je als student helemaal de weg in van de archeologie van de toekomst.
Onze alumni aan het woord
Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde.
Na je studie
Na je opleiding beschik je over een ruime basiskennis, een brede vorming, kritische zin, goede communicatievaardigheden en kan je competent en zelfstandig werken. Die kwaliteiten creëren een waaier aan jobmogelijkheden: directeur of curator in een kunstgalerij of museum, medewerker in de archeologische beroepswereld, onderzoeker, docent, enzovoort. Ook de erfgoedsector, overheid en brede culturele economie zijn op zoek naar mensen met jouw profiel.
Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024
Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:
Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.
Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.
Is deze studie iets voor jou?
Deze opleiding beter leren kennen?
Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.