Een antwoord op al je vragen

Een studiekeuze maken is niet evident. Zeker niet met zo’n tsunami aan informatie die op je afkomt. Logisch dus, dat je nog met een paar vragen zit. Die beantwoorden we natuurlijk graag én uitgebreid tijdens infodagen en SID-ins. Maar voor de snelle, beknopte versie kan je alvast hieronder terecht. Onze FAQ voor jou op een rij.

Is communicatiewetenschappen iets voor mij?

Is communicatiewetenschappen iets voor mij?

Je wilt weten hoe de mediasector werkt en wilt er graag zelf in aan de slag? Je bent geboeid door media en communicatie? In de opleiding communicatiewetenschappen leer je kritisch na te denken over de steeds groeiende rol van (digitale) media in onze maatschappij. Je onderzoekt hete hangijzers uit de sector en wordt opgeleid tot een reflectieve mediaprofessional.

Goed om te weten: om aan de opleiding te starten, heb je geen specifieke voorkennis nodig.

Wat is het verschil met communicatiemanagement aan de hogeschool?

Ligt bij praktijkopleidingen zoals communicatiemanagement, journalistiek of marketing de klemtoon vooral op uitvoeren en doén, dan bekijkt de VUB-opleiding communicatiewetenschappen the bigger picture. Het waarom.

De opleiding combineert een academische component (waarin de rol van de media in onze samenleving centraal staat) met een doordachte praktische vorming. Je ontwikkelt een kritische, onafhankelijke, analytische en ethische ingesteldheid. En die komt, samen met je geoefende praktische vaardigheden, zeker van pas op managementniveau.

Een diploma communicatiewetenschappen zal dan ook andere deuren openen in je zoektocht naar een baan.

Kan ik die nieuwe manier van studeren wel aan?

Meer leerstof, minder toetsmomenten en nieuwe vakken. Ga je aan de universiteit studeren, dan zal je je manier van studeren moeten aanpassen. Dat klopt. Maar wij laten je uiteraard niet aan je lot over: onze professoren en assistenten zijn steeds bereikbaar voor feedback, hulp en one-on-one gesprekken. Bang voor grote hoeveelheden leerstof aan het begin van een blokperiode? Door werkcolleges, seminaries en interactieve hoorcolleges raak je al in de loop van het semester vertrouwd met de materie.

Heb ik wel genoeg uren wiskunde gehad voor statistiek?

Onze cursus statistiek is erg toegepast op de sociale wetenschappen: we verwachten niet dat je dat een wiskundige richting hebt gevolgd, ook heb je geen gigantische wiskundeknobbel nodig. De lessen starten vanaf nul, alle statistieken worden vanaf het begin duidelijk uitgelegd.

We bieden je een voorkennistest wiskunde (geheel vrijblijvend en zonder gevolgen). Als je onzeker bent over je basiskennis, raden we aan om de voorbereidingscursus 'Wiskunde voor de humane wetenschappen' in september te volgen.

Tijdens het jaar heb je naast de hoorcolleges die door de professor gegeven worden, elke week intensieve werkcolleges, waar je in kleine groepjes samen met een assistent oefeningen maakt. Als je daarnaast toch problemen hebt, kan je altijd voor extra hulp terecht bij het studiebegeleidingscentrum.

Zijn talen belangrijk?

Dat talen – zéker in de communicatiesector – belangrijk zijn, kunnen onze alumni en professionele contacten uit de media- en communicatiewereld alleen maar beamen. In de bachelor volg je daarom zowel vakken het Engels en het Frans, specifiek gericht op communicatieprofessionals. Het belang van taal is uiteraard ook essentieel elders in het programma. Je leert zowel mondeling als schriftelijk in het Nederlands te rapporteren over je onderzoek of volgt vanaf het derde bachelorjaar een aantal vakken in het Engels.

Voorts kan je zowel in de bachelor als in de master op Erasmus gaan en in verschillende talen studeren. Bovendien studeer je in een internationale context in één van de meest multiculturele steden ter wereld. Daar kan je optimaal gebruik van maken om verschillende talen te oefenen.

Vind ik snel een baan?

Ja. Een universitair diploma biedt nog steeds de beste garantie om een baan te vinden en een professionele carrière uit te bouwen. Het jongste schoolverlatersrapport van de VDAB geeft aan dat meer dan 96% van de alumni (d.w.z. afgestudeerde studenten) met een master in de communicatiewetenschappen binnen het jaar een baan vindt.

Bovendien toont eigen onderzoek aan dat de VUB-alumni communicatiewetenschappen zowel in diverse sectoren een baan vinden, als over de nodige kennis en vaardigheden beschikken om door te groeien in hun carrière door promotie te maken of een nieuwe job op te nemen.

Welke richting moet ik gevolgd hebben?

Eigenlijk begint alles bij jouw eigen interesse en motivatie om je te verdiepen in media en communicatie in de samenleving. We zien dat studenten die ervoor willen gaan met succes afstuderen. Als we kijken naar de onderwijsvorm van onze studenten, blijkt dat dat grotendeels ASO is en voor een kleiner deel TSO.

Qua richting zien we dat de meeste studenten in het secundair onderwijs Economie-Moderne talen, Humane Wetenschappen of Latijn-Moderne Talen hebben gevolgd. De overige studenten komen uit een grote diversiteit van andere richtingen.

Heb je al een diploma hoger onderwijs?

Dan volg je een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma in de aanloop naar een master. Heb je een bachelordiploma van de hogeschool op zak en wil je je verder specialiseren? Dan kan je via het schakelprogramma doorstromen naar de master in de communicatiewetenschappen. Studenten met een academische bachelor of master op zak volgen het voorbereidingsprogramma.

Over welke vaardigheden moet ik beschikken?

Over welke vaardigheden moet ik beschikken?

We vroegen aan mensen uit de mediasector wat de competenties zijn die ze verwachten van net-afgestudeerde communicatiewetenschappers en daaruit blijkt dat ze het meest belang hechten aan het goed en transparant kunnen schrijven en spreken. Informatie kritisch kunnen analyseren en daarna gebruiken is ook key volgens hen.

Daarnaast is een luisterende houding, waarbij stemmen en kennis uit verschillende invalshoeken of disciplines kunnen verstaan, er bruggen tussen slaan, en ze opgelijnd krijgen ook erg belangrijk. Ten slotte, niet verwonderlijk in deze tijden, is het ook essentieel om vlot te kunnen omgaan met digitale media en om interesse te hebben om op zoek te gaan naar nieuwe media die een meerwaarde zijn in het werkveld.

Hoe belangrijk is praktijk in de opleiding?

Praktijk vinden we in de opleiding communicatiewetenschappen erg belangrijk. Hoewel het programma communicatiewetenschappen in een grondige academische opleiding voorziet, zijn inzicht in diverse communicatiesectoren (nieuwsredacties, culturele instellingen, mediabedrijven, digitale marketing, innovatieve ondernemers, etc), de dagdagelijkse praktijk daarin en de uitdagingen waar ze voor staan, cruciaal.

Praktische opdrachten zijn er ook binnen onder meer de medialabs (meer uitleg hieronder). De opleiding is er wel in de eerste plaats op gericht studenten te vormen tot kritische mediaprofessionals en is dus geen opleiding tot volleerde digital marketeer, radio -of televisiemaker. Desalniettemin is het profiel van onze alumni bijzonder gegeerd bij die beroepssectoren, en waarderen werkgevers vooral de brede inzichten  van onze studenten in de communicatiepraktijk.

Hoe brengen we contact met de praktijk?

Door gastlezingen van filmmakers, digital marketeers, beleidsmakers, CEO’s, ondernemers en allerhande andere experts, brengen we inzichten uit de praktijk binnen in verschillende vakken. Je krijgt ook rondleidingen bij o.a. de VRT, je wordt gegidst langs Brussels bioscopen, bezoekt het Docville-festival, een animatiestudio of Brussels platenlabel, je kijkt achter de schermen van de AB, je kan opnames bijwonen van bv. ‘De Ideale Wereld’ of je kan deelnemen aan ‘speeddates’ met afgestudeerde communicatiewetenschappers die hun ervaringen delen. Je formuleert beleidsadviezen voor de VRT, het Kenniscentrum Mediawijs of de Minister van Media in beleidsanalyse, je maakt video-essays of schrijft meer journalistieke stukken als opdracht bij bepaalde cursussen. Door de stage kan je pas echt van de praktijk proeven en word je wekenlang ondergedompeld in een echte werkomgeving.

Wat is een medialab?

Medialab is een terugkerend vak in elk jaar van de bacheloropleiding waarin je praktijkvaardigheden aangeleerd krijgt. Het gaat hier in de eerste plaats om vaardigheden die belangrijk zijn doorheen de hele opleiding en het latere beroepsleven van onze studenten:

Hoe werk ik goed in groep?

Hoe werk ik een goede planning uit?

Hoe presenteer ik vlot?

Hoe ziet een aantrekkelijke presentatie er visueel uit?

Hoe kom ik tot originele en creatieve invalshoeken?

Maar daarnaast willen we je ook laten proeven van de praktijk zelf, en in aanraking laten komen met podcast-technieken en radiomaken, video storytelling en creatief schrijven, datajournalistiek of digitale marketing. Gedurende 8 weken werk je in groep elk jaar aan een concreet project, bijgestaan door coaches, dat voorgesteld wordt voor een professionele jury en waarbij je ook elkaar beoordeelt.

Welke jobs doen communicatiewetenschappers?

Met een diploma communicatiewetenschappen kan je in bijna alle sectoren terecht. Dat is logisch. Communicatie is voor alle bedrijven en organisaties belangrijk en dat belang neemt alsmaar toe. Ook de sector van de media en de reclame zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Het succes van het diploma communicatie blijkt ook uit de officiële cijfers. Als we naar de concrete sectoren kijken waarin onze studenten terechtkomen, blijkt ook dat we naar diverse sectoren toeleiden. Daarom voorziet de opleiding communicatiewetenschappen aan de VUB ook verschillende afstudeerrichtingen. Commerciële profielen vinden makkelijk hun weg. Ongeveer 40% van onze studenten komt terecht in de reclame, marketing en public relations. De meer sociaal gerichte profielen richten zich op onderwijs, onderzoek, overheid en politiek en vertegenwoordigen eveneens ongeveer 40% van onze afgestudeerden. De creatieve profielen kunnen terecht in de kunstzinnige sector, met ongeveer 3% en, in de mediasector, die goed is voor om en bij de 17% van onze afgestudeerden.

Ik heb al een professionele bachelor. Waarom zou ik schakelen naar deze opleiding?

Tijdens een intensief schakeljaar bereiden we je voor op het volgen van één van onze masterprogramma’s. Je krijgt een bad van diverse communicatievakken uit de bacheloropleiding, en daarnaast brengen we je belangrijke wetenschappelijke vaardigheden bij (wetenschappelijke literatuur zoeken en verwerken, onderzoeksvragen ontwikkelen, wetenschappelijk schrijven).

In twee vakken die we ontwikkeld hebben speciaal voor schakelstudenten werken we actief en in kleine groepen aan deze vaardigheden, zodat je met voldoende zelfvertrouwen naar de master kan. Uit ervaring weten we dat schakelstudenten én toekomstige werkgevers de bijkomende wetenschappelijke verdieping erg op prijs stellen.

Met een academische master op zak ben je niet alleen meer gespecialiseerd, maar ook in staat om vraagstukken meer analytisch en strategisch te benaderen. In combinatie met de professionele vooropleiding die je genoot biedt dit een uitstekende startpositie voor je loopbaan.

De studielast spreiden

Je eigen traject samenstellen 

Binnen de VUB willen we maximaal inzetten op persoonlijke ontwikkeling en zoveel mogelijk studenten de kans geven om verder te studeren en zich te ontplooien. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Bijvoorbeeld je combineert je studies met een job, je doet aan topsport, …  

Studenten die voor de eerste keer inschrijven in hun bachelor worden verplicht hun modeltraject op te nemen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden. Meer informatie vind je op deze pagina. Voor onze andere programma's (voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's, etc ...) is deze verplichting niet van toepassing. 

Na je eerste bachelorjaar kies je als student zelf hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt. Je kan er dan voor kiezen om je studielast te spreiden over een langere periode. Uiteraard moet je wel rekening houden met je groeipakket, voorwaarden voor VUB-huisvestiging, studietoelagen en –gelden, studievoortgangsregels etc. Wil je graag advies in het spreiden van je traject? Neem dan contact op met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?  

Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit 

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Topsport en studeren

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Hulp bij studeren

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep (workshops, trainingen): hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Werken en studeren combineren

Het is aan de VUB niet mogelijk om de opleiding Communicatiewetenschappen te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding aan de VUB krijg je de kans om op uitwisseling te vertrekken. Want we weten hoe belangrijk dat is voor je persoonlijke, academische en professionele ontwikkeling. Je hebt daarbij keuze uit maar liefst 17 Europese steden, maar ook verdere bestemmingen zijn mogelijk.

Meer over studeren in het buitenland