Na je studie

Als ingenieur-architect kan je heel wat richtingen uit: architectonisch en constructief ontwerper, zelfstandig architect, bouwmanager, projectleider of bouwtechnisch deskundige, medewerker of leidinggevende in een studie- of ontwerpbureau, bij openbare diensten, beheerder van patrimonium...  Eén ding is zeker: je vindt snel werk!

Wat heb je geleerd?

Eerst leg je een degelijke wetenschappelijke en bouwtechnische basis. Zo overleven je ontwerpen de tand des tijds. Tegelijk verdiep je je in de kunst van het bouwen en ontwikkel je creatieve vaardigheden, terwijl je projecten ontwerpt.

De combinatie van techniek en creativiteit zal ook in je latere carrière een vaste waarde worden. Je werkt immers in het spanningsveld tussen wetenschap en maatschappij. Dankzij je inzichten in architectuurtheorie en -geschiedenis kan je maatschappelijk en cultureel relevante ontwerpen maken.

Ook je probleemoplossende vaardigheden worden in de opleiding stevig ontwikkeld. Als je je plannen later uitvoert, word je immers vaak geconfronteerd met beperkingen van ruimte, budget en beschikbare technologie. Maar je weet hoe je deze obstakels kan oplossen, met bestaande methoden en technieken of met nieuwe, die je zelf bedenkt.

Verder studeren

Wil je aan het werk als zelfstandig architect? Dan loop je eerst 2 jaar stage bij een architectuurbureau dat aangesloten is bij de Orde van Architecten.

Wil je je verder toeleggen op onderzoek? Dan kan je doctoreren. Je ontplooit dan verder je visie op architectuur en de gebouwde omgeving. Tegelijk doe je ook heel wat ervaring op: je geeft les, publiceert wetenschappelijke artikels, woont conferenties bij en geeft zelf lezingen of presentaties in binnen- en buitenland.

Wil je liever verder studeren? Dan kan je de master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning doen, helemaal in avondonderwijs en dus perfect te combineren met je eerste werkervaring.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Een aantal architecten die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

  • Milena Vleminckx-Huybens | Planoloog bij Stad Brussel 

    "Binnen het departement Stedenbouw werken we aan master- en bestemmingsplannen, bedenken we strategieën tegen leegstand en stellen we thematische samenwerkingsverbanden op. Als je de resultaten van je werk dan op het terrein ziet en de levenskwaliteit verbetert, geeft dat veel voldoening."

     
  • Francis Vanden BavieÌ€re | Projectarchitect voor MODULO architects 

    "Ideeën in reële bouwsels omzetten vergt verbeelding. Maar wanneer de klant of gebruiker nadien enthousiast is, doet dat iets met je. Het duale van de opleiding, tussen techniek en esthetiek, is een echte meerwaarde. Je kent heel goed de technische kant, maar kan ook meer tastbare vragen beantwoorden. Dat multidisciplinaire karakter wint aan belang!"

     
  • Lore Vantomme | Attaché bij de Vlaamse overheid 

    "Binnen het departement willen we het energieverbruik verlagen van de gebouwen waarin Vlaamse ambtenaren werken. Ik zorg er mee voor dat de berekeningen kloppen en dat de plannen voldoende ambitieus en concreet zijn. Als het gaat over energiebesparende oplossingen, komt mijn architectuurachtergrond handig van pas!"

​​​​​​​

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook architecten zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als architect: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze oud-studenten

Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities vorm te geven en het verschil te maken in de wereld. Hoe kan de VUB jou en 75.000 andere oud-studenten, naast een diploma, een springplank bieden als afgestudeerde? Als alumnus(a) is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt, dus: 

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.