Over de leerstoel
De missie van de leerstoel Internationale en Europese wetgeving inzake gegevensprivacy en -beveiliging bestaat erin academisch onderzoek en onderwijs te ondersteunen en uit te voeren binnen de interdisciplinaire onderzoeksgroep rond Law Science Technology & Society (LSTS, opgericht in 2003). De onderzoeksgroep maakt deel uit van de faculteit Recht en Criminologie en behandelt het onderwerp International and European Data Privacy and Security.
Doelstellingen
Samenwerking en platform
De leerstoel wil de banden versterken en de samenwerking tussen onderzoekers binnen het domein van Law & Technology Law ondersteunen. Ook wil de leerstoel een platform creëren in Brussel voor onderzoek waarbij institutionele en private stakeholders betrokken zijn.
Forum
De leerstoel biedt een forum voor de uitwisseling van academisch vakmanschap, voor gezamenlijke toegang tot academische en wetenschappelijke bronnen en voor de hoogstaande training en opleiding van studenten en jonge professionals binnen het domein van International and European Data Privacy and Security Law.
Acties
1. Brussels Privacy Hub (BPH) met als doel het eerste Europese academische platform voor privacyonderzoek te worden met een wereldwijde uitstraling. Het platform, dat nauw verbonden is met LSTS, zal voordeel halen uit de ligging in de hoofdstad van Europa om contacten te leggen met Europese en andere internationale beleidsmakers, regelgevers op het gebied van gegevensbescherming, de private sector en ngo’s, en om innovatief, baanbrekend onderzoek te voeren rond belangrijke vraagstukken betreffende gegevensbescherming en privacywetten en -beleidslijnen.
2. Cursussen in samenwerking met het personeel van LSTS.
3. Seminaries en workshops binnen LSTS en de HUB.
4. Publicaties en werkdocumenten.
Leerstoelhouder
Christopher Kuner
Christopher Kuner is een internationaal erkende expert in gegevensbescherming en privacywetgeving met 20 jaar ervaring binnen de academische en private sector en bij internationale gouvernementele instellingen.
Hij behaalde zijn rechtendiploma’s aan de Université Notre Dame (J.D. in 1984) en de New York University School of Law, LL.M. in International Legal Studies (1991). Hij studeerde ook aan de rechtsfaculteit van de Universiteit van Keulen, Duitsland (1984-1985). Hij is lid van de balies van de Brusselse B-Lijst en van de balie van New York.
Christopher is een vooraanstaand academicus op het gebied van internationaal privacyrecht, en auteur van klassieke boeken over dit onderwerp, zoals:
- Transborder Data Flows and Data Privacy Law (Oxford University Press 2013)
- European Data Protection Law: Corporate Compliance and Regulation (2de uitgave, Oxford University Press 2007); Chinese versie gepubliceerd in 2008 door Law Press China
- European Data Privacy Law and Online Business (Oxford University Press 2003)
- Internet Marketplaces: The Law of Auctions and Exchanges Online (met Prof. Christina Ramberg, Oxford University Press 2002)
- Internet für Juristen (Verlag C.H. Beck 1996, 2de uitgave 1999)
Hij is doctor in de rechten (Universiteit van Tilburg 2012) en ook Senior Privacy Counsel bij het Brusselse kantoor van Wilson Sonsini Goodrich & Rosati. Gedurende 10 jaar was hij voorzitter van de Task Force on Privacy and Personal Data Protection van de International Chamber of Commerce.
Chistopher heeft jarenlang samengewerkt met internationale organisaties zoals de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Verenigde Naties Commissie voor Internationaal Handelsrecht (UNCITRAL) en de Raad van Europa. Hij werkt ook nauw samen met internationale humanitaire organisaties zoals het Internationale Rode Kruiscomité en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van de krant International Data Privacy Law.
Academisch Coordinator
Prof. dr. Paul De Hert
Prof. dr. Paul De Hert is voltijds professor aan de VUB en geassocieerd professor aan de universiteit van Tilburg. Hij is een wetenschapper gespecialiseerd in mensenrechten en wetgeving en technologie die actief is binnen het domein van grondwettelijk recht, strafrecht, gegevensbescherming en toezichtsrecht.
Paul is directeur van de onderzoeksgroep rond Fundamental Rights and Constitutionalism (FRC), directeur van het departement Interdisciplinary Studies of Law (Metajuridisch), codirecteur van de Brussels Privacy Hub en codirecteur van de onderzoeksgroep Law Science Technology & Society (LSTS).