Werking
Als faculteit organiseren we kwaliteitsvol onderwijs en onderzoek in een internationale omgeving rond rechtspraak en criminologie. We laten ons hierbij leiden door een weloverwogen beleidsplan en strategie. Om onze vooropgestelde doelen te bereiken, verdelen we verantwoordelijkheden en bevoegdheden over verschillende instanties. Wat onze visie is, en hoe onze organisatiestructuur er dan precies uit ziet, ontdek je hier.
Visie
Kwalitatief onderwijs
Onze 2 opleidingen, Rechten en Criminologie, staan algemeen bekend voor het studentgerichte, kwalitatieve onderwijs dat onze studenten vormt tot kritische, eigenzinnige wereldburgers. Onze alumni vind je vaak terug in sleutelposities in internationale en regionale organisaties, maar ook in de Belgische politiek, de magistratuur, de advocatuur, de ambtenarij, de politionele diensten, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.
Het onderwijs op onze faculteit is geworteld in de traditie van wetenschappelijk onderzoek. Ons onderzoek in bepaalde domeinen is bekend tot ver buiten onze landsgrenzen. We hechten veel belang aan de waarden van onze universiteit, zijn maatschappelijk geƫngageerd en geven die ingesteldheid mee aan onze studenten zodat zij de uitdagingen van deze wereld empathisch en voorbereid tegemoet gaan.
Rechten
- De opleiding Rechten aan de VUB heeft een uitgesproken, āredelijk eigenzinnigeā profilering. In deze opleiding kan je genieten van een brede vorming. We streven ernaar studenten op te leiden in een breed domein, niet alleen met expertise in 1 of meerdere rechtstakken. Zo krijg je een ruimer beeld van het recht in de samenleving.
- We zetten in op de idealen van Vrij Onderzoek om een actief leerproces te stimuleren. We moedigen onze studenten aan en ondersteunen hen om in verschillende opleidingsonderdelen anders te leren kijken naar recht en er anders mee om te gaan. Verder bieden we een leeromgeving aan waar je een authentic learning-ervaring opdoet. Daarbij stimuleren we een geƫngageerde onderzoekshouding, met integriteit als fundament.
- De opleiding Rechten is een geĆ«ngageerde opleiding die rechtstreeks in verband staat met de maatschappij en de wereld. We stimuleren je engagement met ācommunity-engaged research and learningā. We ondersteunen de diversiteit binnen onze studentenpopulatie door zoveel mogelijk te differentiĆ«ren in de vorming die we aanbieden en begeleiding te voorzien voor studenten die er nood aan hebben. Bovendien moedigen we studenten die bijzondere uitdagingen zoeken aan om te excelleren.
Criminologie
- Bij de opleiding Criminologie kom je terecht in een intellectuele en collegiale academische omgeving die je onderdompelt in de wereld van criminaliteitsbeheersing.
- De onderzoeksgroep Crime & Society (CRiS) maakt deel uit van de faculteit Recht en Criminologie van de VUB. Hier gebeurt kritisch en multidisciplinair onderzoek in Jeugdcriminologie, Penologie, Stedelijke Criminologie, en Politie en Surveillance. CRiS-onderzoek focust op de ervaringen en percepties van de actoren van criminaliteitscontrole en van degenen die onderworpen zijn aan criminaliteitscontrole.
- Onze onderzoekers zetten zich in voor kennisuitwisseling met strafrechtbeoefenaars, beleidsmakers en onderzoekspersonen. Zo creƫren ze gezamenlijk, actueel en impactvol onderzoek. Wij bieden een intellectuele en collegiale academische omgeving om criminaliteitsbeheersing te bestuderen. Ons onderzoek is vaak collaboratief. We starten vergelijkende onderzoeksprojecten met internationale gastonderzoekers.
De wereld heeft je nodig
Dankzij samenwerkingsverbanden met talrijke instanties komen onze studenten tijdens hun opleiding veelvuldig en intensief in contact met de praktijk. Daarnaast zijn er tal van initiatieven van studenten(verenigingen) die zich met vrijwilligerswerk engageren voor het welzijn en de gezondheid van alle Brusselaars, ook de meest kwetsbare. Op die manier geven de faculteit Ć©n de studenten op duurzame wijze gestalte aan het concept urban engaged university.
Internationalisering
- Dankzij het Erasmus+-programma kan je tijdens je opleiding aan een Europese universiteit studeren en internationale ervaring opdoen. Maar dat is niet je enige optie om je blik op de wereld te verruimen. Met Erasmus Belgica kan je ook een studieverblijf regelen aan een Franstalige universiteit in Belgiƫ, mƩt een beurs.
- Verder onderzoekt onze opleiding mogelijkheden om keuzeopleidingsonderdelen aan te bieden uit de programmaās van universiteiten in het EUTOPIA-consortium of andere partneruniversiteiten. We zetten volop in op blended learning en blended mobility, en moedigen ook werkstudenten aan om deel te nemen.
- Onze langdurige samenwerking met de ULB is nu ook institutioneel verankerd in een formele samenwerkingsovereenkomst. Onze opleiding zal daarnaast ook een opleidingsbrede leerlijn internationalisering uitbouwen. Het doel? Afgestudeerden helpen om vol vertrouwen de internationale context van de huidige arbeidsmarkt tegemoet te treden.
- Alle internationaal gerichte opleidingsprogrammaās zijn door de VUB samengebracht onder het koepelinitiatief Brussels School of Governance.
Organisatiestructuur
Binnen onze faculteit zijn verschillende organen en afdelingen bevoegd voor verschillende taken en verantwoordelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van onze organisatiestructuur.
Faculteitsbestuur
Het faculteitsbestuur is het bestuursorgaan binnen de faculteit dat verantwoordelijk is voor de koers die de faculteit vaart. Het staat ook in voor de vertaling van het universitaire beleid naar individuele opleidingen en de kwaliteitsbewaking ervan. Dat gebeurt onder leiding van de decaan, die wordt ondersteund door een bestuursteam. Ook studenten en academisch personeel zijn vertegenwoordigd in het bestuur.
Faculteitsraad
De faculteitsraad is het hoogste bestuursorgaan van de faculteit en bepaalt het beleid van de faculteit op het vlak van onderwijs, onderzoek en dienstverlening. De faculteitsraad komt minstens 4 keer per jaar samen en bestaat uit professoren, assistenten, administratief en technisch personeel en studenten. De raad adviseert het universiteitsbestuur in aangelegenheden zoals onderwijsregelingen en opleidingsprogramma's en neemt zelf beslissingen voor de aanstelling van lesgevers, de samenstelling van de examencommissie, enzovoort.
Faculteitsbureau
Het faculteitsbureau is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de faculteit en bestaat ten minste uit de decaan, de vicedecaan en de academisch secretaris.
Opleidingsraden
De faculteit Recht en Criminologie telt ook een aantal opleidingsraden. Hierin krijgen de adviezen over het onderwijs aan de faculteit vorm. Ook studenten en werkveldvertegenwoordigers krijgen hier een belangrijke stem.
Decanaat
Op het decanaat kan je terecht voor administratieve aangelegenheden, vrijstellingen, het examenreglement, problemen in verband met keuzevakken, enzovoort.
Vakgroepen en onderzoeksgroepen
De faculteit bestaat uit 4 vakgroepen, die verantwoordelijk zijn voor de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van hun specialisatie. De vakgroepen bestaan uit academisch personeel (proffen, assistenten en onderzoekers), een vakgroepsraad die de werking bepaalt, en vakgroepsvoorzitters die voor de coƶrdinatie zorgen. Een vakgroep telt meerdere onderzoeksgroepen, die soms interdisciplinair en vakgroep- of faculteitsoverschrijdend zijn.
Facultaire verenigingen
Aan onze faculteit zijn 3 studentenverenigingen en 1 alumnivereniging verbonden.
Onze studentenverenigingen
- Vlaams Rechtsgenootschap (VRG)
- European Law Students' Association (ELSA)
- Brussels Law School Consultancy
Onze alumniverenigingen
Een vraag voor een van onze facultaire vertegenwoordigers? Contacteer ons.
Daarnaast kan iedereen die afgestudeerd is aan de VUB zich altijd aansluiten bij de Oudstudentenbond.