Vak- en onderzoeksgroepen
Onze faculteit telt 2 vakgroepen die zich elk toespitsen op een specifiek domein. Bij elke vakgroep horen een of meerdere onderzoeksgroepen. Ontdek ze allemaal hieronder.
Vakgroepen
De faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie bestaat uit 2 vakgroepen die elk instaan voor gespecialiseerd onderwijs en onderzoek. Ze omvatten zowel proffen, assistenten, als administratief personeel.
- Kinesitherapie, Menselijke Fysiologie en Anatomie (KIMA)
- Bewegings- en Sportwetenschappen (BESW)
Onderzoeksgroepen
Onder deze vakgroepen zitten 12 onderzoeksgroepen die zich focussen op een specialisatiedomein in de Bewegings- en Revalidatiewetenschappen.
- Anatomical Research and Clinical Studies (ARCS)
Deze onderzoeksgroep streeft ernaar vragen te beantwoorden over verschillende onderwerpen (obesitas, medische beeldvorming, lymfologie, neurologie, morfologie, anatomische variaties/anomalieën, …) via anatomie (dissecties/interventies).
Meer info
- Experimentele Anatomie (EXAN)
Topografische, functionele en klinische anatomie, gericht op het menselijk lichaam en lichaamscompositie.
Meer info
- Menselijke Fysiologie & Sportkinesitherapie (MFYS)
Interactie tussen mens en robot, fysieke en mentale vermoeidheid, en interacties met fysieke en cognitieve prestaties, overtraining-syndroom, blessurepreventie.
Meer info
- Movement & Nutrition for Health & Performance (MOVE)
Gedragsmatige of niet-gedragsmatige gezondheidsfactoren (beweging, fysieke activiteit, fitheid, voeding), beïnvloedende aspecten op (sport)prestaties (bewegingsanalyse, nutritionele impact, technische en tactische aspecten van de sport, fysiologische processen, fysieke en psychologische eigenschappen) en het bevorderen van ‘physical literacy’, en dit zowel op niveau van het individu, de (onderwijs)praktijk als het (gezondheids)beleid.
Meer info
- Motor Mind (M&M)
Alliantieonderzoeksgroep VUB-UGent met als onderzoeksgebied perifere en centrale pijnmechanismen die bijdragen tot de chroniciteit bij chronische pijn.
Meer info
- Pain in Motion (PAIN)
Deze groep onderzoekt de biopsychosociale factoren van pijn en streeft naar een significante impact op gezondheidszorg voor patiënten met (chronische) pijn.
Meer info
- Fysieke activiteit, voeding en lichamelijke opvoeding (PANU)
Deze alliantieonderzoeksgroep van de VUB en de UGent heeft als onderzoeksgebieden: het meten, analyseren en bepalen van de determinanten van fysieke activiteit, sedentair gedrag, motorische competentie en voeding bij verschillende doelgroepen; het promoten van fysieke activiteit en gezonde voeding en het reduceren van sedentair gedrag; en het bevorderen van motorische competentie en de kwaliteit van de lessen lichamelijke opvoeding.
Meer info
- Rehabilitation Research (RERE)
Deze onderzoeksgroep groepeert verschillende onderzoekslijnen, gaande van neurologische tot oncologische revalidatie en van pediatrische tot geriatrische revalidatie. RERE streeft ernaar het beste wetenschappelijk bewijs te leveren voor revalidatiestrategieën om de levenskwaliteit te verbeteren door het fysiek functioneren te optimaliseren.
Meer info
- Sport & Society (SASO)
Ontwikkelingsgerelateerde, maatschappelijke en beleidsgerelateerde kwesties rond sportbetrokkenheid van verschillende populatiesegmenten. Sportparticipatie in verschillende contexten en op verschillende niveaus.
Meer info
- Sport Policy Factors Leading to International Sporting Success (SPLISS)
Internationale gezamenlijke onderzoeksgroep met topsportbeleid als onderzoeksgebied.
Meer info
- Sportpsychologie en Mentale Begeleiding (SPMB)
Ondersteuning van individuele atleten, teams en sportorganisaties bij de verbetering van mentale vaardigheden (motivatie, zelfcontrole, concentratie, zelfvertrouwen, relatie- en teamvaardigheden, communicatie en levensstijl).
Meer info
Wat is het verschil tussen een vakgroep en een onderzoeksgroep?
Een faculteit is opgedeeld in vakgroepen. Zij zijn verantwoordelijk voor de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van hun wetenschappelijke specialisaties.
In onderzoeksgroepen hebben wetenschappers zich verzameld rondom een specifiek domein waarnaar ze onderzoek doen en waarop ze samenwerken. Deze wetenschappers kunnen uit verschillende vakgroepen, faculteiten en universiteiten afkomstig zijn. Onderzoeksgroepen zijn erkend door de Onderzoeksraad van de universiteit.
Wetenschappers van een onderzoeksgroep zijn vaak ook lid van een vakgroep. Op deze manier kan het onderwijsaanbod permanent worden afgestemd worden op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.