Hoe kunnen we helpen?
De studentenpsychologen helpen je graag verder met vragen over allerlei thema's zoals:
- (Studie)stress
- Faalangst
- Piekeren
- Uitstelgedrag
- Moeilijkheden met motivatie/concentratie
- Studiekeuze/Heroriënteren
- …
Ga zelf eerst aan de slag met het aanbod van tips & tricks. Leer je graag in groep? Dan kan je deelnemen aan een van de interactieve groepssessies. Toch nog nood aan een individuele afspraak? Maak dan een kennismakingsgesprek met iemand van het team studentenpsychologen.
Misschien kamp je met andere (psychische) klachten die hier niet beschreven staan. Ook dan kan de studentenpsycholoog voor jou het vertrekpunt zijn om samen naar gepaste hulp te zoeken.
Tegemoetkoming psychologische zorg
Alle psychologische zorg aangeboden door de VUB, is gratis.
Als de psychologische ondersteuning niet kan worden opgevangen door het aanbod van de VUB of het (gesubsidieerd) ondersteuningsaanbod van de externe partners waarmee we samenwerken (CGG, CAW, TEJO, ELP’s), eventueel ook omwille van lange wachttijden, kan je een tegemoetkoming vragen in de kosten voor psychologische zorg.
Het betreft bijvoorbeeld diagnostische onderzoeken of niet-studiegerelateerde psychologische hulpverlening waarbij er toch impact is op het onderwijsfunctioneren van de student.
De terugbetaling voor psychologische zorg is een pilootproject in academiejaar 2022-2023, en wordt gefinancierd vanuit het Caroline Pauwels Noodfonds. De voorwaarden voor deze ondersteuning kunnen voor academiejaar 2023-2024 nog worden aangepast.
Voorwaarden
- Je bent ingeschreven als student aan de VUB.
- Je moet voldoen aan de studievoorwaarden van de afdeling Studietoelagen.
- De psychologische ondersteuning kan niet opgevangen worden door het intern VUB-ondersteuningsaanbod of het (gesubsidieerd) ondersteuningsaanbod van de externe partners waarmee we samenwerken (CGG, CAW, TEJO, ELP’s), eventueel ook omwille van lange wachttijden. Het betreft bijvoorbeeld diagnostische onderzoeken of niet-studiegerelateerde studentenpsychologische hulpverlening waarbij er toch impact is op het onderwijsfunctioneren van de student en die nopen tot ondersteuning.
- De therapeutische en diagnostische ondersteuning is/wordt aangeboden door een erkende psycholoog/ dienst.
- Er wordt een financiële tegemoetkoming ontvangen voor
a. maximaal 8 individuele sessies aan maximaal 30 euro per sessie (maximaal 240 euro
b. 2/3 of maximaal 240 euro voor een groepsaanbod
c. 2/3 of maximaal 480 euro voor diagnostisch onderzoek en dit per academiejaar, eventuele combinatie van deze 3 aspecten is mogelijk. - Deze tegemoetkoming kan slechts één keer per academiejaar worden aangevraagd.
Aanvragen
Vul het formulier in samen met de betrokken zorgverlener, en mail het ingevuld door naar de Studiefinanciering.
Studiefinanciering verwerkt je aanvraag en zorgt voor terugbetaling indien goedgekeurd. Je wordt steeds via e-mail op de hoogte gebracht van de beslissing.