Over de leerstoel
DeMens.nu installeerde de leerstoel Waardig Levenseinde aan de VUB. De VUB is samen met het VUB-ziekenhuis UZ Brussel de grote voortrekker in het streven naar een waardig levenseinde. Dat doen we zowel als vernieuwer van zorgmodellen als door onbevooroordeeld te kijken naar alle beslissingen bij het levenseinde.
In België staat de stervenskwaliteit nog in schril contrast met de hoge levenskwaliteit. De leerstoel Waardig Levenseinde wil bijdragen tot een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt. De leerstoel is de eerste die alle opties bij het levenseinde als gelijkwaardig beschouwt.
De leerstoel maakt deel uit van de faculteit Geneeskunde en Farmacie.
Doelstellingen
Optimaal respect voor de rechten van ernstig, ongeneeslijk zieken
Niet alleen bij hun levenseinde, maar gedurende gans hun ziekteverloop.
Verbetering van de stervenskwaliteit
Door vermijdbare ellende te reduceren. Dit gebeurt door informatieverstrekking aan de bevolking, advies en zorg, opleiding van professionelen, stimulatie van wetenschappelijk onderzoek en een signaalfunctie naar de overheid.
Leerstoelhouder
Prof. dr. Wim Distelmans
Wim is kankerspecialist en professor in de Palliatieve geneeskunde aan zijn alma mater, de VUB. Binnen het VUB-ziekenhuis UZ Brussel is hij verantwoordelijk voor supportieve en palliatieve zorg.
Als één van de pioniers in België voor de erkenning van palliatieve zorg, vecht Wim voor het recht op euthanasie. Hiervoor werd hij in 2003 bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord. In 2012 werd hij Ambassadeur van het Davidsfonds en bekroond als een van de ‘Helden van de euthanasiewet’ door de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging.
Wim stond als oprichter mee aan de wieg van verschillende initiatieven rond palliatieve zorg. Hij was voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en is momenteel covoorzitter van de Federale Commissie Euthanasie en Vertegenwoordiger van de Belgische regering bij het Comité van Experten voor de Organisatie van de Palliatieve Zorg binnen de Raad van Europa.
Tenslotte is Wim auteur van diverse buitenlandse en binnenlandse wetenschappelijke artikels en oprichter van het tijdschrift Palliatieve Zorg.