Betrokken en toegewijd
Het was de Faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School die in 2012 het initiatief nam voor het Fellowship-project van de VUB. Nu, tien jaar later en nadat het initiatief snel werd overgenomen door andere faculteiten, blijven onze Fellows even geëngageerd als altijd. In 2023 dragen ze de namen Aurianne Lambert, Bruno Humblet, Ruth Devenyns, Lotte Vermeir en Steven Engels.
Onze Fellows van 2023
Aurianne Lambert
Aurianne Lambert is alumna aan de Universiteit Gent en in 2012 afgestudeerd in Toegepaste Economische Wetenschappen. Ze verdiepte zich in duurzaamheid via milieustudies aan het Sussex Downs College in het Verenigd Koninkrijk en behaalde een Master en Sciences et Gestion de l’Environnement aan de ULB. Aurianne Lambert heeft brede ervaring opgebouwd als sustainability consultant bij de grote advieskantoren Ernst&Young en Deloitte en vandaag is zij sustainability manager bij het beursgenoteerde Care Property Invest.
Bruno Humblet
Bruno Humblet studeerde in 1988 af als handelsingenieur aan de Solvay Business School en deed zijn legerdienst bij de luchtmacht. Hij werkte 17 jaar bij Procter & Gamble in diverse financiële functies. Net voor zijn overstap naar Bekaert maakte hij er de megaovername van Gillette vanop de eerste lijn mee. In 2022 werd hij CEO van Deceuninck, een Belgische wereldspeler in het produceren van profielen voor ramen en deuren.
Lotte Vermeir
Lotte Vermeir behaalde haar diploma communicatiewetenschappen in 2007 aan de VUB. Na een korte periode als onderzoeker bij imec-SMIT-VUB werd ze onderzoeker/adviseur bij de studiedienst van de VRT. Na 3 jaar gewerkt te hebben als aanbodverantwoordelijke voor Eén, startte zij in 2018 als adjunct-netmanager voor Eén en Canvas bij de VRT. Vandaag is ze netmanager verantwoordelijk voor de productie van content in huis en bij externe leveranciers. Samen met Lotte Vermeir kan er nagedacht worden over de toekomst van de publieke omroep en de uitdagingen van de VRT. Deze kunnen vertaald worden in onderzoekstrajecten die zowel VRT als het publieke omroeponderzoek kunnen dienen.
Ruth Devenyns
Ruth Devenyns heeft tot 1986 Economie gestudeerd aan de Universiteit van Gent. Ze heeft een indrukwekkende staat van dienst in de biotechnologie en life sciences industrie, zowel als financieel professional als ondernemer. Ruth was CFO van Ogeda tot de overname van het bedrijf door Astellas Pharma Inc. in 2017. Daarvoor werkte ze meer dan 20 jaar in de financiële sector, zowel in healthcare investment banking (KBC Securities en Bank Degroof Petercam) als in healthcare venture capital (KBC Private Equity en Korys). Sinds 2017 Ruth Devenyns CEO van Precirix, een VUB spin-off bedrijf en onafhankelijk bestuurder van twee op Euronext genoteerde bedrijven (MDx Health en Devgen), bestuurder van FlandersBio, de overkoepelende organisatie voor de biotechsector in Vlaanderen.
Steven Engels
Steven Engels studeerde rechten aan de VUB en is in 2011 afgestudeerd. Daarna volgde hij verschillende cursusmodules aan The London School of Economics and Political Science in Londen. In 2005 behaalde hij zijn doctoraat in de filosofie aan de KU Leuven. Sinds 2011 werkt Steven Engels bij de Europese Commissie en heeft hij verschillende functies uitgevoerd voor de Directoraten-Generaal Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, Economisch en Financieel Beleid, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België en het Secretariaat-Generaal. Vandaag is hij adjunct afdelingshoofd bij de, afdeling SG.D3 ‘Cohesion, economic and social policies’.
Onze Fellows van 2021
David Dehenauw
David Dehenauw is een VUB-alumnus. Hij studeerde in 1993 af als burgerlijk ingenieur in de chemie. Hij begon te werken als weerman voor VTM, VRT en RTL-Tvi. Sinds november 2017 staat hij als Hoofd van de Dienst Weervoorspellingen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België in voor de dagelijkse werking van de weerstations in Ukkel en Oostende. In 2013 werd hij gastprofessor meteorologie en klimatologie aan de faculteit Wetenschappen van de Universiteit Gent.
David kan de VUB advies geven over gevaarlijke weersomstandigheden die vaak veroorzaakt worden door de klimaatveranderingen, een van de grootste uitdagingen voor de komende decennia. In 2015 werkte hij mee aan de acties van de VUB in het kader van WeAreParis, een initiatief van een aantal Belgische sociale, milieu- en culturele organisaties naar aanleiding van de klimaatconferentie in Parijs (COP21). Dankzij zijn Fellowship zal deze samenwerking nog versterkt worden.
Pieter De Leenheer
VUB-alumnus Pieter De Leenheer is een ondernemer, durfkapitalist en computerwetenschapper. Hij is Chief Technology Officer bij ZenOptics, een bedrijf voor analytics-catalogussoftware. Eerder richtte Pieter Collibra op, de eerste Belgische eenhoorn en een spin-off van zijn dataonderzoek aan de VUB. Hij schrijft, doceert en formuleert advies over informatica- en managementaspecten van data-innovatie en fungeert als deskundige voor verschillende nationale regeringen en de Europese Commissie. Behalve aan de VUB was hij ook verbonden aan Harvard Business School, Columbia University, San Diego Supercomputer Center en de VU Amsterdam. Hij woont in New York City met zijn vrouw en drie dochters.
Pieter is nauw betrokken bij de VUB als docent over Europese digitale markten, en hij is een bereidwillige adviseur en een klankbord voor het ambitieuze AI for the Common Good-programma dat door de VUB en de ULB wordt opgezet. Zijn toonaangevende expertise op het gebied van bedrijfsmodellen voor nieuwe digitale diensten, strategische en beleidsaspecten van data-innovatie en ethische vraagstukken rond AI en data vormen een niet te onderschatten troef.
Jerry Aerts
Jerry Aerts behaalde in 1978 zijn diploma media en communicatiewetenschappen aan de VUB. Hij bouwde een indrukwekkende carrière uit in het kunstencentrum deSingel en maakte er een internationaal toonaangevende Europese kunstinstelling van. In november 2020 ging hij met pensioen, maar hij blijft actief binnen de Vlaamse kunst- en cultuursector.
Als alumnus en expert in kunst- en cultuurmanagement is Jerry nauw betrokken bij het departement Communicatiewetenschappen als gastpreker tijdens diploma-uitreikingen. Hij is een toonaangevende figuur binnen de kunst- en cultuursector en speelt een actieve rol in verschillende advies- en evaluatieorganen die betrokken zijn bij het cultuurbeleid van Vlaanderen.
Isabelle Langlois-Loris
Isabelle Langlois-Loris studeerde als commercieel ingenieur af aan Solvay ULB en MBA INSEAD. Vandaag is ze partner bij Egon Zehnder en voorzitter van de alumni-organisatie van de Solvay Schools. Recent nam ze de organisatie van het tweejaarlijkse Solvay School Alumni Congres op zich.
Als voorzitter van de Solvay Schools Alumni-organisatie heeft Isabelle heel wat evenementen gecoördineerd voor VUB Solvay-alumni en masterstudenten van de Solvay-faculteit. Binnen haar netwerk benadrukt ze het belang van vrouwen in topfuncties en in bestuursraden, en inclusie in de ruimere zin. Door haar inzet voor het Solvay Schools Alumni Congres, Egon Zehnder, de Solvay women alumni chapter en de Solvay Schools Alumni, is zij een vertrouwd gezicht aan de VUB en de ULB.
Karin Baetens
Karin Baetens studeerde informatietechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool en is als medeoprichter van de leverancier van IT-oplossingen Exerti een expert in projectmanagement en veranderingsprocessen in profit- en non-profitorganisaties. Zij heeft uitstekende relaties met Microsoft en beschikt over een aanzienlijke expertise in MS-project- en ICT-opleidingen.
Karin heeft een speciale relatie met de VUB en zet zich in om haar kennis door te geven aan jonge mensen. De VUB kan altijd op haar rekenen wanneer de universiteit digitale oplossingen nodig heeft. De voorbije jaren organiseerde ze workshops projectmanagement en soft skills voor studenten. Onder haar Fellowship wil ze MS-projectworkshops organiseren rond projectmanagement en -tools voor zowel studenten als personeel.
Onze Fellows van 2020
Johan Haelterman
Johan Haelterman studeerde van 1986 tot 1988 bedrijfsadministratie aan de VUB. Hij begon zijn carrière in de IT en IT-audit en daarna ging hij aan de slag als consultant bij PricewaterhouseCoopers. In deze functie adviseerde hij beursgenoteerde bedrijven en multinationals met betrekking tot risicomanagement en corporate governance. Deze ervaring leverde hem de nodige expertise op om consultancyactiviteiten op te starten bij Grant Thornton. Sinds 2012 is hij de CEO van het NBN, het Belgische kenniscentrum voor bedrijfsnormen. Dankzij het NBN hebben duizenden studenten en academici gratis toegang tot ISO- en Europese normen. Dit is het bewijs van het credo van het NBN ‘Access to Knowledge’.
Johan heeft een sterke band met zijn alma mater. Hij werkt samen met verschillende academici van de faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School. Onder zijn leiding publiceerden het NBN en de VUB een onderzoek over de impact van normen op de Belgische economie. Als Fellow zal hij zijn gastcolleges verder uitbreiden en wil hij de band tussen normalisatie en de academische wereld aanmoedigen.
Aline Muylaert
Aline Muylaert studeerde in 2016 af aan de VUB als commercieel ingenieur. Tijdens haar studie raakte ze in de ban van social enterprise en dat inspireerde haar tot de oprichting van CitizenLab in 2015. CitizenLab is een e-democracyplatform waarmee regeringen burgers kunnen betrekken bij hun beleidsvorming. Meer dan 300 regeringen in meer dan 20 landen gebruiken het platform. Dit succes leverde haar een plaats op in de Forbes 30 Under 30-lijst in de categorie Law & Policy.
Ze zetelt ook in de stuurgroep van Start.VUB, de start-upincubator van de VUB voor student-ondernemers. Ze inspireert onze studenten om te ondernemen en ze deelt haar motivatie en expertise via gastcolleges en masterscripties voor ondernemende studenten. De leerstoel Social Entrepreneurship zal blijven groeien dankzij haar engagement.
Elke Jorens
Elke Jorens studeerde in 1990 af aan de VUB als commercieel ingenieur. Ze begon haar carrière als consultant bij Accenture. In 2006 ging ze aan de slag bij Microsoft, eerst als HR director voor België en Talent Acquisition Lead voor West-Europa. In 2013 werd ze Senior Director Head of Talent Acquisition voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In deze functie is ze verantwoordelijk voor de aanwerving van verkoop-, service- en engineeringpersoneel in meer dan 100 landen in de EMEA-regio. Haar team werft jaarlijks 6.000 mensen aan.
Dankzij haar rijke carrière en ervaring bij Microsoft weet Elke beter dan wie ook hoe nieuwe technologie de arbeidsmarkt verandert. De VUB is vereerd dat zij studenten en professoren zal uitdagen en inspireren met nieuwe inzichten over gendergelijkheid, innovatie en vakoverschrijdend leren en werken. De humanistische waarden van de VUB zijn nog steeds de waarden die zij elke dag opnieuw toepast bij het uitoefenen van haar functie en het managen van haar teams.
Onze Ere-Fellows
Veel Fellows van de faculteit Economische en Sociale Wetenschappen en van de Solvay Business School worden na verloop van tijd Ere-Fellow: een blijk van waardering voor hun inzet om mee de missie en de waarden van onze faculteit te verspreiden.
Emmy Oost
Emmy Oost studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent en werkte als filmproducent voor de befaamde Belgische filmregisseur Johan Grimonpez. Haar bedrijf 'Cassette for Timescapes' focust op documentaire- en mediaoverschrijdende projecten met een sociale of politieke dimensie. Ze is ook medeoprichter van iDROPS, een platform voor digitale innovatie binnen de culturele, creatieve en sociale sectoren. Bovendien ontwikkelde ze de app ‘Find Me in Kakuma’ om vluchtelingenkinderen te herenigen met hun ouders; dit deed ze samen met het imec-centrum en directeur Lieven Corthouts als onderdeel van hun documentaire The Invisible City: Kakuma, die in 2016 de Vlaamse Cultuurprijs won.
Saïda Sakali
Saïda Sakali werkt voor de Koning Boudewijnstichting en is ook actief binnen de culturele sector. Ze is lid van de raad van bestuur van verschillende culturele instellingen waaronder De Buren en de AB in Brussel en De Singel in Antwerpen. Vertrekkende van het motto ‘cultuur is overal’ werkt ze aan verschillende initiatieven om diversiteit en participatie binnen de cultuur te versterken.
Angela Mills Wade
Angela Mills Wade studeerde Frans en bedrijfskunde aan het French Institute in Londen. Nadat ze afstudeerde in 1977 begon ze aan een lange carrière in de media en Europese publieke aangelegenheden. 30 jaar lang was ze Directeur van de European Publishers Council, een high-level lobbygroep van voorzitters en CEO's van toonaangevende mediabedrijven in Europa.
Ze verdedigt de economische belangen van de sector op politiek niveau en ze focust op de ontwikkeling van de duurzaamheid van beroepsjournalistiek. Ze richtte ook Europe Analytica op, een onafhankelijk consultancybedrijf in publieke aangelegenheden en communicatie met een speciale focus op de media en creatieve sectoren.
Gilles Samyn
Gilles Samyn is een senior executive. Hij is gespecialiseerd in het kopen en verkopen van bedrijven en aandelen van bedrijven. Na zijn legerdienst ging hij in 1974 werken bij ondernemer Albert Frère waar hij een groot deel van zijn carrière is gebleven. Dankzij zijn zakelijk talent groeide hij uit tot een topdirecteur bij Albert Frère door verschillende miljoenendeals te sluiten. Gilles werd geridderd in het Franse Légion d'Honneur. Hij ontving de eremedailles uit handen van de voormalige Franse Premier Jean-Pierre Raffarin. Gilles is altijd verbonden geweest aan de ULB. Sinds 1981 doceert hij aan de Ecole de Commerce Solvay.
Jo Coutuer
Jo Coutuer studeerde af aan de KU Leuven als handelsingenieur in managementinformatica. Daarna behaalde hij een MBA in internationaal financieel management. Het grootste deel van zijn carrière was hij actief als ondernemer. Zo was hij in 1999 medeoprichter van Numius, een businessanalysebedrijf dat in 2012 opging in Deloitte Consulting. Sinds 2016 is hij lid van het directiecomité van BNP Paribas Fortis als Chief Data Officer.
Jo Coutuer heeft een aanzienlijke ervaring opgebouwd op het gebied van datamanagement, gegevensbescherming, datagovernance, artificial intelligence, big data-architectuur, analytics en business intelligence. Hij zet zich actief in voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer door zijn steun te verlenen aan de VUB-leerstoel Data Protection. Met deze leerstoel zal zijn expertise over de hele universiteit worden toegepast.
Luc Bontemps
Luc Bontemps studeerde in 1978 af als handelsingenieur aan de VUB en begon zijn carrière als onderzoeker en assistent aan de VUB, binnen het huidige departement Handelswetenschappen. Na 3 jaar ging hij onder meer aan de slag bij toonaangevende bedrijven in de automobielsector, zoals Pirelli en Recticel Automotive, waar hij verschillende hogere managementfuncties bekleedde, zowel op nationaal als internationaal niveau. In 1999 begon hij bij FEBIAC waar hij zijn industriële expertise verleende aan een van de belangrijkste en bekendste Belgische handelsverenigingen en waar hij CEO was tot in november 2020.
Lars Bové
Lars Bové is journalist bij de Belgische krant De Tijd en docent journalistiek in Brussel (Campus Persgroep) en Antwerpen (Lessius Hogeschool). Hij startte zijn carrière als verslaggever in 2003, eerst als onderzoeksjournalist voor het Belgische tijdschrift Humo en later voor De Tijd. Lars kreeg awards voor zijn werk, waaronder de Citibank Journalistic Excellence Award 2012. Hij voerde onderzoek naar de winst van de criminele economie in België en kreeg de Belfius Press Award 2013 voor een onderzoeksverslag over de belastingbijdragen van miljardair Bernard Arnault.
Ann Caluwaerts
Ann Caluwaerts begon haar carrière in 1990 bij Lernout and Hauspie Speech Products. Sindsdien bekleedde ze diverse managementfuncties bij verschillende bedrijven. In 2011 begon ze bij Telenet als senior vice president of media relations and public affairs. In april 2020 werd ze benoemd tot Executive Vice President People, Brand & Corporate Affairs.
André Céron
André Céron studeerde af als Industrieel Ingenieur Elektromechanica (KIHA) en behaalde een postgraduaat in Business Administration aan Vlerick Gent. Hij begon zijn carrière als projectingenieur voor zware metalen constructies. Hij werkte meer dan 10 jaar binnen de automobielsector voor Volkswagen Group. De voorbije 20 jaar heeft hij carrière gemaakt binnen de toeleveringsketen bij de Groep Colruyt. Meer dan tien jaar lang was hij Directeur van de non-food toeleveringsketen en vandaag is hij Directeur logistiek binnen de business operating unit Retail Partners Colruyt Group. André was ook docent Supply Chain Management aan de VUB.
Willem Debeuckelaere
Willem Debeuckelaere studeerde rechten aan de Universiteit Gent. Van 1977 tot 1995 werkte hij als advocaat en van 1995 tot 1998 was hij kabinetschef van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken. Hij was rechter in Gent en in 2002 raadsheer voor het Hof van Beroep in Gent. Hij was vicevoorzitter (2004-2007) en voorzitter (2007-2019) van de Belgische gegevensbeschermingsautoriteit. Sinds november 2019 is Willem Algemeen Voorzitter van het Vermeylenfonds.
Tamara De Bruecker
Tamara De Bruecker studeerde in 1990 af aan de VUB als Solvay Business Engineer. Zij heeft een lange en uitstekende staat van dienst op het gebied van marketing en communicatie bij de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn, Procter & Gamble en De Persgroep Publishing. In 2018 startte ze als Senior Vice President Sales and Marketing bij de STIB-MIVB. In 2015 won ze ook een Gold Effie Award voor een marketingcampagne voor De Lijn. Dit is de meest prestigieuze marketingaward.
Karsten De Clerck
Voor hij in 1995 aan de slag ging bij Egon Zehnder, bekleedde Karsten De Clerck diverse leidinggevende functies in verkoop en marketing bij Callebaut International, 's werelds grootste chocoladeproducent. Zijn laatste functie daar was die van Sales and Marketing Director voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Karsten De Clerck behaalde een master handelsingenieur aan de Solvay School of Economics and Management van de VUB en een MBA aan INSEAD in Fontainebleau, Frankrijk. In 2019 werd hij verkozen tot Voorzitter van de VUB en hij is ook lid van de raad van bestuur van het universitair ziekenhuis.
Lieven Deketele
Lieven Deketele behaalde in 1996 een master in Applied Engineering Industrial Chemistry en in 2010 een master in Industrial Management aan de Universiteit Gent. Momenteel is hij Technical Section Head bij Procter & Gamble waar hij instaat voor de coördinatie van eCommerce logistics research & development in het Global Supply Network Innovation Center. Na een carrière van 11 jaar in productontwikkeling met onder andere de lancering van verschillende nieuwe producten op de markt, was Lieven de eerste P&G-onderzoeker die zich volledig richtte op Logistics R&D; ondertussen is hij voltijds lid van het Supply Network Innovation Center, dat werd opgericht in het najaar van 2009. In deze functie leidt Lieven het onderzoek naar eCommerce Logistics en is hij procesdesigner en eigenaar van innovatiemethodologieën. Lieven onderhoudt contacten met de academische wereld, verenigingen en bedrijven binnen het domein van logistics supply chain design en zetelt in de adviesraad van het Vlaams Instituut voor de Logistiek.
An De Pauw
An De Pauw is een alumna van de VUB waar ze studeerde aan de Solvay Business School. Ze is een ervaren manager en een fervent expert in e-mobility. Zij is gepassioneerd door de marktontwikkelingen binnen mobiliteit, laadoplossingen en elektrische auto's. Na haar managementfuncties bij Tesla en D'Ieteren werd ze CEO van Optimel, een softwareontwikkelingsbedrijf dat eigendom is van drie partners: Touring, AG Insurance & BNP Paribas Fortis.
Thierry Geerts
Thierry Geerts studeerde in 1989 af aan de VUB als Solvay Business Engineer. Tijdens zijn studie richtte hij al een studentenonderneming op binnen het kader van de Entrepreneurial Talent Corporation. Na zijn studies ging hij aan de slag als auditor bij Coopers & Lybrand, maar al snel leidde zijn passie voor media, onlinemarketing en innovatie hem naar management- en directiefuncties bij onder meer Corelio Publishing, Nostalgie, VAR, Clickx, en Passe-Partout. In 2008 werd hij CEO van Corelio Business Development en Arkafund. Nu is hij Country Director bij Google Belgium en bevindt hij zich in het hart van onlinemarketing en innovatief ondernemerschap. Interessant is dat hij zijn job bij Google nog steeds combineert met een bestuursfunctie bij Kasteel Den Brandt, een uitloper van zijn studentenonderneming.
Danielle Jacobs
Danielle Jacobs studeerde in 1986 af aan de VUB waar ze economie gestudeerd had. Na haar opleiding bekleedde ze verschillende functies in een aantal bedrijven. Nu is ze CEO van Beltug, de grootste vereniging van Belgische ICT-professionals. Danielle is ook lid van het Belgische adviescomité voor telecommunicatie en van de directieraad van DNS.be, een non-profitorganisatie voor de registratie van domeinnamen onder het topniveau dot.be.
Anouk Lagae
Nadat ze in 1998 als Business Engineer afstudeerde aan de VUB, werkte Anouk Lagae 3 jaar als Group Brand Manager bij Unilever. In februari 2001 stapte ze over naar The Coca Cola Company, waar ze wereldwijd verschillende functies bekleedde binnen marketing en innovaties. In maart 2012 begon ze bij Duvel Moortgat waar ze Chief Marketing Officer werd. Nu is ze Chief Executive Officer bij Accent Jobs.
Luc Lallemand
Luc Lallemand bouwde een carrière uit in technologieën ter ondersteuning van transport en financieel management. Nadat hij een diploma nautische wetenschappen behaalde aan de Antwerp Maritime Academy, behaalde hij nog een diploma handelsingenieur aan de Haute Ecole Francisco Ferrer en een diploma aan het Institut de Cambisme et de Finance Internationale, beide in Brussel gelegen. In 1995 begon hij zijn carrière bij de treasury-afdeling van de NMBS. In 1999 werd hij adjunct-kabinetschef van de Belgische vicepremier en in deze functie was hij verantwoordelijk voor complexe zaken zoals overheidsfinanciën, overheidsschuld, overheidsbedrijven en transport. In 2002 keerde hij terug naar de NMBS als CFO en lid van het Directiecomité. Na zijn carrière als CEO van Infrabel (2004-2020) is hij nu Voorzitter en CEO van SNCF Réseau.
Isabelle Meunier
Isabelle Meunier behaalde in 1995 een Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de VUB. Ze begon haar carrière als revisor bij de Grote 4-firma Deloitte Belgium (1995-2006) en in 2004 werd ze een geregistreerd bedrijfsrevisor. In 2006 ging ze aan de slag bij het Belgisch Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) waar ze eerst verantwoordelijk was voor kwaliteitsgarantie en toezicht en waar ze vanaf 2011 Deputy Secretary General was. Na haar carrière bij het IBR werd ze in 2017 Directeur bij PWC Belgium.
Chantal Pattyn
Chantal Pattyn begon al tijdens haar studies te werken voor Radio 1. Op Studio Brussel presenteerde ze het alternatieve muziekprogramma ‘Update’ en het culturele magazine Frituur Victoria. Op televisie presenteerde ze ook het nieuwprogramma De Zevende Dag. In 2000 verhuisde ze naar Klara, de culturele radiozender, waar ze het kunstprogramma Alinea presenteerde. In 2007 werd Chantal benoemd tot Directeur van Klara. Sinds 2013 combineert ze haar job als Directeur met het presenteren van het kunstprogramma Pompidou.
Ann Peuteman
Ann Peuteman studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent en ging meteen daarna aan de slag bij de krant Het Volk. In de zomer van 2000 begon ze als regeringsverslaggever te werken voor Knack. Sinds 2012 schrijft ze voornamelijk over gezondheidszorg en onderwijs. Naast haar werk voor Knack is ze regelmatig te horen op de radio en presenteert ze ook live-evenementen. Ze is ook een expert op het gebied van ouderenzorg en schreef twee boeken over dit onderwerp. Zo nu en dan geeft ze gastcolleges en ze heeft ook al schrijfcursussen gegeven aan de VUB.
Nico Reeskens
Nico Reeskens studeerde in 1985 af aan de VUB als handelsingenieur. Hij begon zijn carrière in management bij Andersen Consulting. Daarna was hij lange tijd actief in ICT met commerciële en managementfuncties bij Apple, Orange Group, Scoot, Telenet en British Car Auctions. In 2013 begon hij als CEO bij Adecco Group Belgium en in 2020 werd hij Regional Head Sales & Marketing Northern Europe.
Micheline Scheys
Micheline Scheys studeerde in 1974 als socioloog af aan de VUB. Ze werkte bijna 20 jaar lang als onderzoeker aan de VUB. Sinds 1993 werkt ze bij het ministerie van Onderwijs: eerst als onderzoeker, later als hoofd van de afdeling ‘Beleidsgeoriënteerde Coördinatie’. In 2010 werd ze de eerste vrouwelijke Secretaris-Generaal van het Departement Onderwijs in Vlaanderen. Nu is ze Voorzitter van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten.
Michel Van den Broeck
Michel Van den Broeck verwierf zijn expertise binnen het domein van leiderschap, verandering en dynamiek van organisaties. Hij heeft meer dan 30 jaar nationale en internationale ervaring op het gebied van transport en logistiek, en binnen het domein van de autofinanciering en -distributie.
Dit maakt van hem een ervaren internationale CEO & Voorzitter en lid van de raad van toezicht. Momenteel is hij bestuurslid van heel wat bedrijven binnen de automobiel- en verzekeringssector en van een aantal distributie- & financiële dienstverleningsbedrijven.
Joséphine Rebecca Vanden Broucke
Joséphine Rebecca Vanden Broucke werkte samen met de voormalige Franse President Giscard d’Estaing aan het subsidiariteitsbeginsel, dat nu een van de basisbeginselen van de Europese Unie is. Tijdens haar politieke loopbaan was zij achtereenvolgens schepen van Onderwijs in Gent, lid van het Belgisch Federaal Parlement, Federaal en Vlaams minister van Economie, Onderzoek en Buitenlandse Handel, Vlaams vice-eersteminister en lid van het Vlaams Parlement. Zij heeft altijd het voortouw genomen in debatten over onderzoek en onderwijs, meertaligheid en gelijke kansen. Zij heeft bij de Research Service van het Europees Parlement een onderzoekseenheid opgericht die toeziet op de uitvoering van de besluiten van de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie; daarnaast was ze ook verbindingsofficier van het EP bij de Congressional Research Service in Washington D.C. In 2018 werd Josephine Rebecca Vanden Broucke-Moerman rechter bij het Belgisch Grondwettelijk Hof.
Olivier Vanden Eynde
Olivier Vanden Eynde studeerde in 2003 af als handelsingenieur aan de VUB Solvay Business School. Tijdens zijn studies richtte hij zijn eerste bedrijf op, Close the Gap, waardoor meer dan 1,5 miljoen gebruikers in ontwikkelingslanden toegang kregen tot moderne ICT-technologieën. In 2009 richtte hij een nieuw bedrijf op, WordLoop, om de oprichting van een milieuvriendelijk systeem voor het e-afvalbeheer in ontwikkelingslanden te vergemakkelijken. Tot 2018 was Olivier deeltijds Directeur van het team Corporate social responsibility and Business development van Deloitte. Sinds 2019 is hij oprichter en lid van de Directieraad van CTG Circular.
Ludo Vandervelden
Ludo Vandervelden was 24 jaar lang actief binnen de automobielsector, onder andere bij Daimler en Toyota Motor Europe. Hij werd herhaaldelijk door Data News genoemd als een van de top 10 CIO's in België. Hij wordt erg gewaardeerd om zijn expertise op het gebied van bedrijfsstrategie en projectmanagement. Na zijn carrière bij Elicio en Arcadia werd hij Senior Advisor bij I4B, het Belgisch Infrastructuurfonds.
Wim van Hees
Wim van Hees begon zijn carrière bij Philips Eindhoven waar hij marktonderzoek deed. In 1966 begon hij bij Intermarco-Publicem, waar hij uiteindelijk lid van de Directieraad werd. In 1972 was hij medeoprichter van het reclamebureau Van Hees-Vlessing, nu bekend als BBDO. In 2007 was hij medeoprichter van de vzw Ademloos, waarvan hij nu voorzitter en woordvoerder is.
Frank Van Massenhove
Nadat hij een master in de Rechten behaalde aan de Universiteit Gent, begon Frank Van Massenhove zijn carrière als expert arbeidsregelingen in de Vlaamse Regering. Van 1995 tot 1999 was hij stafchef van de burgemeester van Gent en van 1999 tot 2002 stafchef van de Belgische minister van Sociale Zaken. Daarna werd hij voorzitter van de Belgische sociale zekerheid en in 2007 werd hij uitgeroepen tot regeringsmanager van het jaar. Sinds 2019 is hij adviseur bij Frank VM.
Dominique Vercraeye
Dominique Vercraeye werkte van 1987 tot 1990 als projectleider en senior projectleider bij Dimarso. In 1991 werd hij directeur onderzoek bij Dimarso en in 1993 directeur bij het N.I.D. (Nationaal Instituut voor Dataverzameling). Sinds 1994 is hij Managing Director van TNS België, een topspeler binnen de sector van het Belgische marktonderzoek die kwalitatief en kwantitatief marktonderzoek aanbiedt, gaande van dataverzameling tot insight consultancy, onder andere voor merken, media, sociaal beleid en politieke processen, mediaplanning en -analyse. Uitgeroepen tot Master Marketeer. Meer dan 10 jaar voorzitter van FEBELMAR en 17 jaar lid van de EFFIE-jury.
Xavier Verhaeghe
Xavier Verhaeghe heeft een master in Management Sciences en een MBA van de Solvay Business School, aangevuld met opleidingen aan de University of Chicago en de London Business School. Sinds 2019 is Xavier partner van PwC waar hij de leiding heeft over de afdeling Technology Consulting. Hij werkt al ongeveer 26 jaar binnen de sector, 6 jaar bij Accenture en 20 jaar bij Oracle. Hij was onder andere 9 jaar algemeen directeur voor Oracle België waarna hij doorstroomde naar functies op Europees en EMEA-niveau.
Vincent Verouden
De Nederlander Vincent Verouden werkt als economisch analist voor de Europese Commissie. Hij is lid van de Recovery & Resilience Task Force van de Commissie; deze werkgroep werd in juli 2020 opgericht om de invoering van herstelplannen in de EU te coördineren in de nasleep van de coronacrisis. Verouden is auteur van heel wat artikelen en publicaties over mededingingseconomie en coauteur van het naslagwerk ‘EU State Aid Control: Law & Economics’ (2017). Vincent behaalde een doctoraat in de economie aan de Universiteit van Tilburg (2001).
Elke faculteit van onze universiteit heeft haar Fellows en Ere-Fellows, net als de VUB zelf. Stuk voor stuk gaat het om toegewijde deskundigen en leiders in hun vakgebied, die ons helpen om betere banden met de maatschappij en het bedrijfsleven tot stand te brengen.