Cel Onderzoekscoördinatie
De Cel Onderzoekscoördinatie is verantwoordelijk voor de globale ondersteuning van het onderzoek en van het onderzoeksbeleid van de VUB. Specifiek staat de cel in voor:
- Onderbouw van het onderzoeksbeleid
- Informatie over financieringsmogelijkheden voor onderzoek
- Kwaliteitsbewaking van het onderzoek
- Administratief beheer van informatie aangaande onderzoeksactiviteiten
Onderbouw van het onderzoeksbeleid
In overleg met de vicerector Onderzoeksbeleid voert de cel beleidsstudies uit, in het bijzonder naar de positie van de VUB in het nationale en internationale onderzoekslandschap. De cel maakt ook deel uit van het Expertisecentrum O&O-Monitoring van de Vlaamse Gemeenschap.
Informatie over financieringsmogelijkheden voor onderzoek
Het merendeel van het onderzoek aan de VUB wordt gefinancierd via extern verworven middelen. Een correcte en tijdige informatieverspreiding over de diverse externe nationale en internationale financieringsmogelijkheden voor onderzoek is cruciaal voor de continuïteit van het onderzoek.
Kwaliteitsbewaking van het onderzoek
De VUB heeft als eerste in Vlaanderen een beleidsinstrument voor peer review-evaluaties van al haar onderzoeksdisciplines opgezet in het kader van de interne kwaliteitszorg. Waken over kwaliteit betekent ook omstandigheden creëren waarin onderzoekers kwalitatief wetenschappelijk onderzoek kunnen verrichten – zo krijgen excellente onderzoekers via een apart contingent VUB-mandaten de kans om zich 10 jaar lang nagenoeg volledig aan onderzoek te wijden. Daarnaast zijn in de interne verdeling van onderzoeksmiddelen nog verschillende stimulansen ingebouwd die de prestaties ten goede moeten komen. In dit kader bespreekt de Onderzoeksraad ook jaarlijks de “Strategische Beleidsfiches Onderzoek” en “Prestatieprofielen” aangaande het onderzoeksbeleid en de onderzoeksprestaties binnen elke vakgroep.
Administratief beheer van informatie aangaande onderzoeksactiviteiten
Een belangrijk hulpmiddel voor het beleid is de Pure-onderzoeksdatabank. Die databank bevat informatie over de samenstelling van de onderzoeksgroepen en hun projecten, publicaties, thesis- en doctoraatsbegeleiding, samenwerking en expertise.