Imec en VUB kondigen vandaag de oprichting van de nieuwe spin-off Skinetix aan. De start-up ontwikkelt een platform dat profsporters ondersteunt om performanter te trainen en sneller te revalideren. Een sportbroek met geïntegreerde sensoren registreert gedetailleerd de beweging en spieractiviteit. Door die data te verrijken met een gepersonaliseerd biomechanisch AI-model, verleent het platform inzichten in bewegingskwaliteit, spierconditie en vermoeidheid. Op die manier kan de training bijgestuurd worden. De spin-off brengt expertise in sensortechnologie en AI samen, en kan rekenen op steun van imec.istart en BlueHealth Innovation Fund. Voor de ontwikkeling van hun product wordt nauw samengewerkt met de Belgische atletiekfederatie en enkele topclubs uit de Belgische voetbalcompetitie.
Blessures bezorgen topsporters, maar ook hun entourage, hoofdbrekens. Wie is helemaal speelklaar? Wie traint beter nog even apart in functie van een revalidatie? Met een goed gevulde kalender ligt de druk in de competitiesport steeds hoger. Naast opvolging van de conditie van individuele sporters, is een kwantitatieve meting van de ‘team readiness’ een cruciaal voordeel voor de opstellingskeuzes in wedstrijden, en uiteindelijk ook de winst.
Naast het sportieve leed gaan blessures ook gepaard met financiële tegenvallers. In de vijf belangrijkste competities van de UEFA wordt de blessurekost geschat op meer dan 700 miljoen euro per speelseizoen. Bijna de helft van die kost wordt veroorzaakt door blessures aan de hamstrings, een systeem van drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. Hamstringblessures doen zich typisch voor na een scheur in één van die drie spieren, waarna onbalans en overbelasting van de andere spieren ontstaat.
Het Skinetix-platform assisteert de medische entourage door de individuele spieren in de hamstrings nauwkeurig te monitoren. Eens de blessure aanwezig is, brengt het platform tijdens de training gedetailleerd in kaart welke krachten elke spier te verduren krijgt, hoe de balans is, en hoe groot de vermoeidheid – stuk voor stuk belangrijke parameters bij de ondersteuning van een sporter in zijn revalidatie (return to play) en conditieoptimalisatie (train to peak).
Real time metingen op het veld, real time inzichten naast het veld
De co-founders van Skinetix Joris De Winter (CEO) en Kevin Langlois (CTO) ontwikkelden in het kader van hun doctoraten samen met imec en VUB een gepatenteerde manier om afzonderlijke spieren te meten en samen te brengen in een wetenschappelijk onderbouwd model voor gepersonaliseerde biodynamische data. Wat ook uniek is, is dat die data niet verzameld worden in een labo, maar rechtstreeks op het speelveld. Skinetix ontwierp daarvoor sportkledij met geïntegreerde elektromyogramsensoren (EMG). Deze sensoren capteren de elektrische impulsen die onze hersenen naar de spieren sturen bij een specifieke beweging. Al deze sensoren zitten naadloos geïntegreerd in de sportkledij.
Vandaag gebruiken kinesisten en sportartsen hun ogen of camera’s om bewegingen te analyseren, wat hen slechts oppervlakkige en niet-kwantitatieve informatie geeft. Met Skinetix krijgen sportprofessionals toegang tot detailinformatie om de kwaliteit van een beweging en de werking van een spier in kaart te brengen. De gemeten data worden vervolgens doorgestuurd naar het Skinetix-dataplatform, waar de informatie gekoppeld wordt aan een gepersonaliseerd biomechanisch model van de sporter. Met behulp van AI wordt het mogelijk om de evolutie van een individuele speler in kaart te brengen of spelers met elkaar te vergelijken – en inzichten te genereren om het trainingsprogramma te optimaliseren.
Skinetix wordt opgenomen in het istart-programma van imec, dat hen zal helpen bij de groei en ontwikkeling van het bedrijf. De spin-off kreeg ook ondersteuning van het Blue Health Innovation Fund. De wetenschappelijke validatie is afgerond en momenteel doet de spin-off tests met het prototype, samen met de Belgische atletiekfederatie en topclubs uit de Belgische voetbalcompetitie.
Vanaf 2026 willen de co-founders naar de markt trekken met hun product. Ze mikken daarvoor eerst op de voetbalcompetities wereldwijd, met later expansie richting American football, atletiek, basketbal en baseball, samen een potentiële markt van 1,5 miljard euro met ruim 250.000 professionele sporters.
Contact:
Joris De Winter (skinetix): +32(0)496220204)
Pieter Van Nuffel (imec): +32(0)499468670
Over imec
Met meer dan 5500 medewerkers van overal ter wereld, topwetenschappers en experten in verschillende onderzoeksdisciplines, een zeer geavanceerde R&D infrastructuur, en een uitgebreid partnernetwerk van wereldleiders uit de hightech-industrie, farma, ICT, ... Vlaamse en internationale bedrijven, start-ups, de academische wereld en kenniscentra, is imec ‘s werelds grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Imecs onderzoek omvat geavanceerde halfgeleidertechnologie en siliciumfotonica, oplossingen voor slimme gezondheidzorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit en slimme steden, artificiële intelligentie, 5G-communicatie en sensortechnologieën en nog veel meer.
Imec zet zijn expertise en industrieel netwerk ook in om duurzame maatschappelijke impact in Vlaanderen te creëren. Zo ondersteunt imec zowel kleinere organisaties die over beperkte R&D-middelen beschikken als grotere bedrijven in hun innovatieproces. Imec draagt als strategisch onderzoekscentrum en actieve speler in netwerkorganisaties en sectorfederaties bij aan het innovatienetwerk in Vlaanderen door de publieke sector en private sector in Vlaanderen samen te brengen, de uitwisseling van open data mogelijk te maken, en kennisuitwisseling te stimuleren.
Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven, onderzoeksgroepen verspreid over de Vlaamse universiteiten, in Nederland, en VS, en vertegenwoordiging in 3 continenten. In 2023 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 941 miljoen euro.
Over VUB
De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij. www.vub.be
Over het Vicerectoraat Innovatie en Valorisatie van de VUB
De missie van het vicerectoraat Innovatie en Valorisatie is het creëren van een positieve impact op de samenleving door het valoriseren van wetenschappelijke onderzoek. De werking wordt ondersteund door het multidisciplinaire team van VUB TechTransfer. Zij streven ernaar om de onderzoeksexpertise van de universiteit te verbinden met de samenleving en de industrie. En doen dit dit samen met partners VUB Foundation en Crosstalks.
https://www.vub.be/nl/samen-innoveren-voor-een-betere-wereld-vub