thumbnail_flames_berocket.png

Foto Be Rocket/VUB

Een interuniversitair team, Be-Rocket, heeft recent zijn eerste raket gelanceerd. Het ging om de lancering van een proefraket, die helemaal met in de handel beschikbare onderdelen is gemaakt en die volgens plan tot anderhalve kilometer hoog vloog, waarna ze terug naar beneden kwam. Bij haar terugweg naar de aarde landde de raket op de daarvoor vooraf bepaalde plaats. Het interuniversitaire Be-Rocket-team, dat werd opgericht in de schoot van de VUB, de Leuvense universiteit en de Koninklijke Militaire School, telt ook leden die in Luik, Mons, Brugge en aan de Brusselse zusteruniversiteit ULB studeren.

“Alle grote universiteiten hebben een rakettenteam”, zegt VUB-projectcoördinator Aurélie Bellemans. “In België waren wij de eerste die er vorig jaar mee zijn gestart. Al snel vervoegden ook geïnteresseerden van andere universiteiten het team. Met ons team willen we binnen afzienbare tijd deelnemen aan de EuRoC-competitie. Voor die competitie moet je een raket de lucht insturen tot een hoogte van drie of negen kilometer en een payload meenemen. In ons geval wordt dat een klein cube-satellietje (cubesat) van het studententeam Aetherspace.”

De lancering van vorige week was de eerste testvlucht. Die vond plaats op het militair domein van Elsenborn, met de steun van de Koninklijke Militaire School en onder toezicht van het Belgische leger. “Onze raket is van eigen design”, zegt Bellemans. “Ze vloog op vaste brandstof tot anderhalve kilometer hoogte, zoals dat vooraf gepland was. Tegelijk werd ook ons eigen lanceerplatform getest. Bij de landing liep het een beetje fout, omdat maar één van de twee parachutes openging. De raket liep daarbij wat schade op. Maar voor een eerste testvlucht was de lancering zeker een succes.”

thumbnail_lancering_berocket 2.jpg

Foto Be Rocket/VUB

Be-Rocket wilt studenten uit uiteenlopende studierichtingen al vroeg in hun opleiding kennis laten maken met verschillende specialisaties binnen de ruimtevaart. Voor getalenteerde, jonge studenten opent dat de deur naar een carrière in de ruimtevaartsector. Het consortium biedt hen een unieke kans om hun theoretische kennis praktisch toe te passen, terwijl ze tegelijk waardevolle vaardigheden ontwikkelen die in hun latere carrière van pas komen. De samenwerking met mensen uit diverse achtergronden speelt hierbij een belangrijke rol. Het Be-Rocket initiatief fungeert als een krachtige hefboom voor alle betrokkenen — van onderzoeksinstellingen en studenten tot de ruimtevaartindustrie — om samen de ruimtevaartsector in België te versterken.

“Lid zijn van het Be-Rocket team heeft voor mij al veel waardevolle momenten bijgebracht, waar ik nieuwe dingen heb kunnen leren en ontdekken”, zegt VUB’er Rafael Lodewyckx (Master Industriële wetenschappen, 2024-2025). “Niet enkel heb ik veel ervaring kunnen opdoen op het technische vlak, maar ik heb ook de kans gekregen om mijn soft skills te verbeteren, door te werken in een groot team van gedreven studenten die allemaal eenzelfde passie delen en een gelijkaardig doel voor ogen hebben.”

De volgende keer wil het team een nieuwe raket lanceren die tot drie kilometer hoogte haalt. Dat zal pas volgend jaar gebeuren. Die wordt door de studenten ontworpen en in elkaar gezet in het Fablab van de VUB. Ze willen dan later deelnemen aan de EuRoC-competitie.

Het Be-Rocket-team telt een dertigtal studenten van wie ruim een derde aan de VUB studeert. Het gaat over studenten Burgerlijk Ingenieur en Industriële Ingenieurswetenschappen. Studenten vanaf de eerste bachelor kunnen deelnemen als vrijwilliger in het team.

Meer info:

info@berocket.be

Bekijk hier een korte video van de lancering