De vakgroep VUB Architectural Engineering is dubbel in de prijzen gevallen. Tijdens de ceremonie van Faba (Federatie van Algemene Bouwaannemers) ontving Charlotte Cambier de eerste FABA-FEGC Frank Goes Ph.D. Thesis Award. Emmeline Brouwers ontving de Master Thesis Award.
De prijzen op het gebied van architecturale en burgerlijke bouwkunde belonen een doctoraatscriptie en masterscripties die volgens een jury van experten blijk geven van wetenschappelijke excellentie. De awards zijn tegelijkertijd ingesteld ter nagedachtenis van ingenieur Frank Goes, die directeur was van algemene aannemers- en vastgoedbedrijven en voorzitter was van verschillende raden van bestuur in de bouwsector, waaronder Faba.
Omslag naar circulair bouwen
Charlotte Cambier werd gelauwerd met de eerste Frank Goes Ph.D. Thesis Award in de categorie Doctor of Engineering Sciences. Charlotte was doctoraatsstudente aan de onderzoeksgroep VUB Architectural Engineering van 2016 tot 2022. Met participatief onderzoek definieerde ze 26 acties die projectpartners in het ontwerpproces kunnen ondernemen om de omslag naar een circulaire bouwpraktijk te maken. Een bouwpraktijk waarin gebouwen een lange levensduur hebben, bouwproducten een tweede leven krijgen, en materialen zonder kwaliteitsverlies gerecycleerd worden. Deze 26 acties zijn kant-en-klaar beschikbaar op de website www.circularactions.be. Charlotte werd in haar onderzoek begeleid door VUB-promotoren prof. Niels De Temmerman en prof. Waldo Galle, en gefinancierd door FWO-Vlaanderen.
Betonscheuren dichten met schimmel
Emmeline Brouwers won de Master Thesis Award in de categorie Master of Science in Architectural Engineering. Zij bestudeerde het toepassen van schimmels voor het zelfhelend maken van betonnen constructies in het kader van het doctoraatsonderzoek van Aurélie Van Wylick. Deze schimmels zouden scheurtjes in het beton kunnen dichten door middel van calciumcarbonaat af te scheiden. Meer specifiek identificeerde Emmeline de mogelijkheden om deze schimmels te beschermen in het beton door ze in capsules te plaatsen. Deze thesis kwam tot stand onder de begeleiding van Aurélie Van Wylick en het promotorschap van prof. Lars De Laet aan de onderzoeksgroep VUB Architectural Engineering.