Praktisch
Oosterloseweg 92
2440 Geel
Programma
Verslaggeving: Geerdt Magiels
Moderatie: Benedicte De Koker
13:15 – Onthaal
13:30 – Verwelkoming door Marleen Wynants
13:40 – Mieke Van Gramberen - Werkbaar voor zorgers en patiënten. Welke hefbomen zijn er in een organisatie om het welzijn van zorgers en patiënten te vergroten.
14:20 – Christophe Aussems - Hybris
14:40 – Lara Vesentini - Intieme grenzen: hoe omgaan met seksuele gevoelens in een zorgcontext
15:00 – Gesprek tussen Christophe Aussems, Mieke Van Gramberen, Lara Vesentini, Roel Van Giel en Anneleen De Bonte, gemodereerd door Benedicte De Koker
15:45 – Open discussie
16:30 – Afsluiting
Bio's
Mieke Van Gramberen is auteur van ‘Goestingarchitecten. Van Dwingende naar inspirerende organisaties’. Ze deed onderzoek en advies (als directeur van Flanders Synergy) naar vernieuwde vormen van organiseren. Ze is bestuurder van Zorg Leuven & het Sint-Trudo Ziekenhuis. Sinds kort leidt ze de Tabor-groep, een groep van een 60-tal maatschappelijke geëngageerde organisaties.
Christophe Aussems is medeoprichter van Het nieuwstedelijk, het stadstheater van Leuven, Hasselt en Genk. Research, veldwerk en interviews zijn vaak vertrekpunten voor hun theatervoorstellingen. Met ‘Hybris’ maakte Christophe in 2019 een voorstelling over het zorgsysteem. Hij sprak chirurgen en patiënten over wat er met hen gebeurt als het fout loopt.
Lara Vesentini heeft in 2000 haar studie Gezondheidswetenschappen in Maastricht (NL) afgerond. Sindsdien is zij actief binnen het academische werkveld, waar zij onderzoek deed naar onderwerpen zoals seksualiteit, mentale gezondheid, ouderenzorg, verkeersveiligheid. Sinds 2013 is zij verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel bij de onderzoeksgroep MENT, die de mentale gezondheid en het welzijn van verschillende groepen uit de samenleving bestudeert. In juni 2021 heeft zij haar doctoraat behaald, dat handelde over intieme en seksuele gevoelens in de psychotherapeutische relatie, onder supervisie van Professor Dr. Johan Bilsen. Voorts heeft Lara verschillende onderwijsopdrachten binnen de Faculteit Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, voornamelijk rond het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Ook zetelt zij in diverse opleidingsraden en is zij secretaris van de vakgroepsraad gezondheidswetenschappen.
Anneleen De Bonte werkte tien jaar als huisarts. Ze verliet de praktijk om projectmatig innovatief werk te doen en het thema gezondheid zo geïntegreerd en systemisch te kunnen benaderen. Ze werkte drie jaar bij FairFin aan een onderzoek en campagne rond pensioenvoorzieningen voor zorgverleners: hoe kan dat geld geïnvesteerd worden in activiteiten die gezondheid en welzijn bevorderen? Vandaag werkt ze bij Blenders binnen twee thema’s. “Gezonde mensen in gezonde steden”: hoe ontwerpen we steden als evenwichtige ecosystemen waarbij gezondheid van mensen een vanzelfsprekend gevolg wordt? Daarnaast nog steeds “Gezond geld”: hoe kan geld, met name pensioengeld, beter bijdragen aan een waardige toekomst voor iedereen?
Roel Van Giel is huisarts in Kalmthout. Hij studeerde geneeskunde aan de KULeuven en werd erkend als huisarts in 2010. Daarnaast behaalde hij ook nog een master in het management en beleid van de gezondheidszorg aan de KULeuven. Naast zijn werk als huisarts in een groepspraktijk, is hij sinds januari 2017 voorzitter van Domus Medica, de grootste huisartsenvereniging in Vlaanderen en Brussel. Sinds de laatste artsenverkiezingen is hij vertegenwoordiger van de Alliantie Artsenbelang- Domus Medica (AADM) in de Nationale Commissie Artsen–Ziekenfondsen (Medicomut). Hij was ook 5 jaar lector aan de opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde van de UCLL.
Benedicte De Koker is master in de sociologie en behaalde in 2018 haar doctoraat in het Sociaal Werk (UA) rond het profiel van mantelzorgers in Vlaanderen, en de verhouding tussen mantelzorg en professionele zorg. Benedicte is coördinator van het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn, en lector bij de opleiding ergotherapie van HOGENT. 360° Zorg en Welzijn verricht multidisciplinair praktijkonderzoek naar het samenspel tussen persoon, netwerk, omgeving en IT als facilitator van de kwaliteitsvolle zorg.
Organisatie
Sinds 2005 organiseert Crosstalks een open en constructieve dialoog over gezondheid en toekomstgerichte gezondheidszorg. Met het project ‘Shake the Disease’ verkent Crosstalks de ethische en sociale impact van de snelle veranderingen in de gezondheidszorg.
Bereikbaarheid
Deze workshop vindt plaats in het tuinpaviljoen van Huis Perrekes, een zorgcentrum voor mensen met dementie. Huis Perrekes is bereikbaar met de bus vanuit het station van Geel, Heist-op-den-Berg en Mechelen: bus 510 stopt in het centrum van Oosterlo. Kom je met de auto, volg dan:
- Vanuit Hasselt: E313 afrit 24 Geel Oost, N174 richting Laakdal/Geel/Mol/Meerhout, aan eerste rotonde 2e afslag, aan tweede rotonde 3e afslag.
- Vanuit Antwerpen: E313 afrit 23 Geel West, N19 richting Westerlo/Mol/Geel, sla linksaf richting Zammel, weg vervolgen tot in Oosterlo.
Registratie
Inschrijvingen voor deze workshop zijn gesloten.