Praktisch

woensdag, 14 februari, 2024 - 18:00 tot 19:30
VUB Main Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Gebouw: U-Residence
Gratis

De Vrije Universiteit Brussel en VUB-professor Cornelis J. Schilt nodigen je uit voor een exclusieve lezing met panelgesprek over de wisselwerking tussen wetenschap, geschiedenis en ons begrip van de klimaatverandering. 

Lezing

In zijn lezing 'History of science in a changing climate' vertelt gerenommeerd Amerikaans professor Jan Golinski hoe de geschiedenis ons inzicht biedt in de manier waarop we vandaag naar de klimaatverandering kijken. Hij verkent daarbij de culturele en intellectuele dimensies van klimaatverandering: hoe beïnvloeden culturen, ideeën, overtuigingen en intellectuele stromingen de manier waarop we klimaatverandering begrijpen, interpreteren en erop reageren?

Professor Golinski neemt ons mee doorheen de afgelopen eeuwen en de evolutie van opvattingen over klimaatverandering. Speciale aandacht schenkt hij aan onze erfenis uit de Verlichting, toen het wereldbeeld ontstond dat de natuur enerzijds exploiteerbaar is en anderzijds bepalend is voor het menselijk leven. Hoe hebben deze opvattingen onze huidige kijk op het klimaat beïnvloed? Welke lessen kunnen we trekken uit het verleden om de uitdagingen van vandaag beter te begrijpen?

Panelgesprek

Het klimaatdebat verhit de gemoederen. Wat is waarheid over de klimaatverandering en wat is fake news? Wetenschappers hebben hierin een belangrijke rol te spelen en dragen met hun studies bij aan oplossingen én een objectief debat, net zoals ze dat doen bij andere hete maatschappelijke hangijzers.

Na de lezing gaan professor Golinski en filosofe Alicja Gescinksa in debat over de waarden van de Verlichting vandaag en de rol van wetenschappers in het publieke (klimaat)debat. Professor Cornelis J. Schilt is moderator.

Schrijf je hier in.

Programma

Van 18u tot 19u30

  • Introductie door Alicja Gescinska 
  • Verwelkoming door professor Cornelis J. Schilt
  • Lezing door professor Jan Golinski:

    History of science in a changing climate.
  • Panelgesprek
  • Dialoog met publiek
  • Netwerkmoment met drink

     

Taal: Engels

Schrijf je hier in

Professor Jan Golinski

Over professor Jan Golinski

Professor Jan Golinski is een gerenommeerd Amerikaans wetenschapshistoricus, gespecialiseerd in de periode vanaf de Verlichting. Hij behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit van Leeds en een postdoc fellowship aan Churchill College in Cambridge. Hij is hoogleraar Geschiedenis en Wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van New Hampshire. Hij is auteur van de volgende boeken:

  • Science as Public Culture: Chemistry and Enlightenment in Britain, 1760-1820 (Cambridge University Press, 1992);
  • Making Natural Knowledge: Constructivism and the History of Science (University of Chicago Press, 2005);
  • British Weather and the Climate of Enlightenment (University of Chicago Press, 2007). 

Lees hier een interview met professor Jan Golinski.

PACT-curator Alicja Gescinska tijdens de opening in Flagey

Over Alicja Gescinska

Alicja is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en dichteres en niet meer weg te denken uit het publieke debat in Vlaanderen en daarbuiten. Ze schreef tal van bekroonde boeken, en maakte tv-programma’s. Haar publicaties getuigen van een groot humanistisch engagement en vooral van een groot geloof in de waarde van het vrije denken en de vrije meningsuiting. Alicja is gastcurator van de Pauwels Academy of Critical Thinking, dat deel uitmaakt van het publieksprogramma van de VUB.

Cornelis J. Schilt

Over professor Cornelis J. Schilt

Deze lezing en dit debat zijn een initiatief van VUB-kennishistoricus, -filosoof en ERC-laureaat Cornelis J. Schilt. Met de lezingenreeks ‘Kennis in internationaal perspectief’ gaat hij op zoek naar de oorsprong van onze hedendaagse kennis en haar hedendaagse toepassingen. Hij nodigt internationale topwetenschappers uit die ons mee terugnemen in de tijd en stil blijven staan bij de ontwikkeling van onze kennis in verschillende vakdomeinen: geschiedenis, filosofie, kunstwetenschappen, natuurwetenschappen, geneeskunde, artificiële intelligentie, noem maar op. 

Verruim je blik op de wereld

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer meer impact