De uitdaging
Waarom vinden we het zo belangrijk om plantaardige maaltijden aan te bieden? Om een kilogram dierlijk eiwit te produceren zijn er meerdere kilo’s plantaardige eiwitten nodig. De gewassen waaruit deze plantaardige eiwitten worden gehaald leggen bovendien veel beslag op de beschikbare landbouwgrond en worden over enorme afstanden vervoerd. Zo wordt 85% van de geproduceerde soja wereldwijd verwerkt als veevoer.
Daarnaast vereist veehouderij ook enorme hoeveelheden kunstmeststoffen en water. Voor de productie van een liter koemelk is maar liefst 1.000 liter water nodig, tegenover 200 liter water voor de productie van een liter sojamelk.
Tenslotte is er ook nog het effect van de grote hoeveelheden lachgas, methaan, fosfor, zware metalen, stikstof en ammoniak die vrijkomen tijdens de levenscyclus van een rund. Kortom, dierlijke producten hebben een gigantische impact op onze wereld.
De oplossing
Een dieet op basis van plantaardige producten zoals granen, peulen of soja is dus niet alleen een gezond en lekker alternatief voor vlees en vis. Het maakt ook een enorm verschil bij het beperken van onze (water)voetafdruk per kilogram geproduceerd voedsel. Daar zetten we bij VUB onze schouders graag onder.
Dagelijks serveren de studentenresto’s veggie (en op VUB Main Campus ook vegan) menu’s en broodjes. Zo kan je heel eenvoudig kiezen om zonder vlees de dag of week door te komen. Er zijn zelfs vegan desserts verkrijgbaar. Aangezien je voeding tot ⅓ bijdraagt aan je klimaatimpact, is de switch naar vegan een zeer effectieve stap om die impact te verkleinen.